Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozor, koalícia chce amnestie dať do rúk Macejkovej súdu

.michal Magušin .názory

Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár chcú lacným trikom ustáť tlak verejnosti. Rozhodnutie o amnestiách plánujú dať do rúk Macejkovej Ústavnému súdu.

Michal Magušin

začalo sa to Ficovým ráznym „chceme zrušiť amnestie Vladimíra Mečiara.“ Šokujúce počuť takúto vetu od človeka, ktorý dlhé roky hovoril, že to je nemožné. No možno nie až tak šokujúce, ak Ficovo správanie čítame tak, že by bol schopný zmeniť názor aj na podstatu svojej existencie, ak by mu to pomohlo udržať svoju moc.

Meniť názor podľa vetra spoločenskej priazne však má aj riziká. Niekedy totiž ľudia chcú, aby politik urobil rozhodnutie, ktoré ho môže priamo ohroziť. („Hrá sa o hlavu Roberta Fica,“ hlesol ešte aj Vladimír Mečiar v TA3.)

Práve v takejto chvíli sa prejaví povaha politika. Vie, že potrebuje ľudí upokojiť a vytvoriť v nich pocit, že im vyhovel, no zároveň musí reálny stav vecí udržať v nezmenenej podobe.

Ďalší priebeh tlačovky naznačil, že koalícia chce skôr vytvoriť dojem, že chce amnestie zrušiť, ako ich naozaj zrušiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite