Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kotlebova vlaková propaganda – ďalšie zlyhanie Kaliňáka

.robert Barca .názory

Slovensko sa ešte celkom nevyspalo zo sladko omamnej Pohody a už sa musí vrátiť do reality. Kotlebovci pripravili trpké prekvapenie. Vodcova mládež dokončila vlakový dokument.

Robert Barca

štyri mesiace novinári a komentátori píšu o tom, ako Kotleba môže spokojne popíjať kávičku a sledovať Kaliňáka gúľajúceho očami, Danka s náhodným slovníkom aj podpisom a Procházku s Bugárom, na ktorých je škoda plytvať slovami. Ak by sa Kotleba prvýkrát na verejnosti ukázal čo i len mesiac pred najbližšími parlamentnými voľbami – ktoré môžu byť samozrejme omnoho skôr ako v r. 2020 – mal by pri zrade „štandardných“ strán tak či tak vyhrané.

Toto samo o sebe nie je žiadna novinka, len je dobré si osviežiť, že vláda s krycím názvom Hrádza proti extrémizmu sama tomu istému extrémizmu nebezpečne otvára stavidlá. Koniec koncov, stúpajúce preferencie ĽSNS naznačujú, že antisystémové kolesá v slovenskej spoločnosti už sú v pohybe.

Kotleba však nie je taký hlúpy, aby sa len nečinne prizeral a čakal až mu dvojciferné volebné zisky padnú do lona samy. Chlapci v zelených polokošeliach rozhodne nelenia. Namiesto toho sa v spomalenom zábere ponevierajú nástupišťami stredoslovenských staníc a hľadajú adeptov do svojej reality show. A už dávnejšie sa objavil trailer, ktorým vypustili do sveta prvú správu o tom, na akej úrovni bude prebiehať ich riešenie rómskeho problému. V najnovšom videu ale idú ešte ďalej.

V záverečnej scéne sa zelení mužíci s maskáčovými nohavicami a „teleskopmi“ na opasku predierajú nočným vlakom, až kým nenájdu skupinu na pohľad pokojných Rómov, okolo ktorých sa následne ostentatívne rozostavia, založia ruky a „udržujú verejné blaho“. Divák samozrejme nemôže získať iný dojem, než ten, že iba zásah zelenej úderky predišiel lúpežnému rabovaniu.

Obrazy pripomínajúce temné udalosti prvej polovice minulého storočia pritom adorujú a zdieľajú stovky ľudí na facebookovej stránke Ľudovej strany. Video už videlo viac ako 75-tisíc ľudí. V tomto prípade ale nejde o nijakú domobranu vo verejnom záujme, ale v prvom rade o prízemnú šikanu, rasizmus a najmä o propagandu, za akú by sa nemusel hanbiť ani Joseph Goebbels, keď ešte vymetal salóny a namiesto cyankáli mal po vreckách tablety celkom iné.

Po prvé, je proti našim princípom slušnosti a etiky, aby sme podobný obsah zdieľali. Ak by sme však na propagandu Kotlebu nepoukazovali a odignorovali Mazureka a jeho družinu, nebuďme potom prekvapení, ak sa o pár rokov zobudíme do sveta, v ktorom budú pre „asociálnych“ občanov špeciálne vagóny, špeciálne školy pre ich deti a špeciálne tabuľky pre všetkých tých, ktorí sa narodili v Bohom zabudnutej osade a majú tmavšiu pleť. To znamená v špeciálnom svete inštitucionalizovaného rasizmu, aký svet už zažil. Vždy sa to skončilo katastrofou.

Po druhé, priznajme si, že rómsky problém je problémom astronomických rozmerov. Akokoľvek by sme dnes navýšili rozpočet a snahu tento problém riešiť, kvalitatívny posun by sa dostavil najskôr o desaťročia, teda o čas presahujúci jedno volebné obdobie. Preto politici, ktorí majú na zreteli okrem vlastného blahobytu už iba vlastné zvolenie o štyri roky, nemajú žiadnu motiváciu uvažovať v týchto intenciách. Ani náhodou to však nemôže znamenať rezignáciu na snahu o zlepšenie. V opačnom prípade je iba logickým vyústením vznik hnutí, ktoré chcú problém riešiť po svojom – tou najprízemnejšou a najjednoduchšou cestou, akou sa dostať do verejného povedomia.

Po tretie, Kotlebove hliadky vo vlakoch sú iba symptómom všetkého, čo v tomto štáte nefunguje. Zaručiť bezpečnosť na pravidelných vlakových linkách by mala predovšetkým Polícia SR. To by však nemohla byť predajnou dievkou v pevnom zovretí ministra vnútra. Fico s Kaliňákom ešte pred voľbami vyhlasovali, že do roku 2018 naberú 2500 nových policajtov v rámci tzv. protiteroristických opatrení. Namiesto plánov, ako ochranou pred migrantmi predísť koncu európskej civilizácie – ktoré im už okrem vlastných voličov prekukli aj europoslanci – by sa však mohli zamerať na problémy cestujúcich v slovenských vlakoch.

Aj v tomto Kaliňák zlyhal a nesplnil svoju úlohu. Prenechal ju kotlebovcom. A napriek tomu má stále plnú podporu charakterného Mostu, úprimnej Siete a roduvernej SNS. Nič viac si Kotleba nemôže priať.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite