Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Donald Trump? Posledný WASP, prvý Latino!

.lukáš Krivošík .názory

Všetci očakávajú, že v prípade zvolenia bude prvým Hispáncom v Bielom dome Ted Cruz alebo Marco Rubio. Omyl, prvým „Hispáncom“ bude Donald Trump.

Lukáš Krivošík

Je pred nami takzvaný Superutorok, počas ktorého sa v amerických prezidentských primárkach bude vo viacerých štátoch rozhodovať, ktorý kandidát republikánov získa koľko delegátov. V hre je ich takmer polovica z 1 237, potrebných na získanie nominácie.

prvý hispánsky prezident

Ak sa Donaldovi Trumpovi zadarí, budú mať jeho protikandidáti veľký problém, aby ešte zvrátili primárky vo svoj prospech. Hlavnými konkurentmi kontroverzného miliardára sú senátor Ted Cruz z Texasu a senátor Marco Rubio z Floridy.

Keďže obaja politici majú kubánsky pôvod, v prípade zvolenia jedného alebo druhého by sa dalo hovoriť o „prvom hispánskom prezidentovi“ Spojených štátov. No tento prvok v americkej volebnej kampani rezonuje len málo. Rozhodne menej ako Obamovo prvenstvo čoby „prvého afroamerického prezidenta“ v roku 2008.

„Republikáni nehrajú natoľko kartou menšinovej politiky identity, ako to pateticky predvádzajú demokrati.“

Dôvod? V prvom rade, republikáni nehrajú natoľko kartou menšinovej politiky identity, ako to pateticky predvádzajú demokrati. Hispánsky pôvod je pre Rubia i Cruza vedľajší. Ako konzervatívni politici totiž zdôrazňujú skôr tradičné americké hodnoty, ktoré vychádzajú najmä z anglosaských koreňov krajiny.

Navyše, Ted Cruz je kubánskeho pôvodu len po otcovi. Jeho americká matka má írskych a talianskych predkov. Už jeho otec prestúpil z katolicizmu na protestantizmus. „Som kubánsko-írsko-talianskeho pôvodu a napriek tomu som nejako skončil ako južanský baptista,“ zažartoval na túto tému samotný Cruz.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite