Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knihy na zimné prázdniny

.elena Akácsová .názory

Zopár knižných tipov pre tých, čo nakupujú darčeky na poslednú chvíľu.

Elena Akácsová

už je to tu, už mi volajú kamaráti zúfalo stojaci v natrieskanom kníhkupectve, čo kúpiť mame, frajerke, dedovi, aby to bolo niečo kvalitné, dobrý príbeh, žiadna jadrová fyzika, ale zase ani suterén urážajúci ich dobrý vkus. Elena, raď! Tak radím.

Z toho, čo som už prečítala:

Yannick Grannecová: Bohyně malých vítězství (Argo, 2015)
Životopisná kniha o matematikovi Kurtovi Gödelovi, ale najmä o ženskej obeti v prospech mužskej geniality. A o ženskom priateľstve a ženskom pohľade na svet, vedu aj na géniov, ako boli Gödel či jeho blízky priateľ Albert Einstein. Pre manželky vedátorov ako stvorené. A tiež pre všetkých, ktorí pochopili, že intelektuálnu literatúru možno písať aj veľmi „žensky“.

David Nicholls: My (O manželstve, rodičovstve a kríze stredného veku).
Kniha so zvláštnym humorom, ľahká, múdra, ľudská, vyzretá. Na dovolenkovej tour po európskych galériách sa suchopárny vedec usiluje zachrániť manželstvo s bohémskou umelkyňou aj vzťah so synom, s ktorým si vôbec nerozumie. Napísal ju autor sfilmovaného megabestselleru Jeden deň. Pre partnerov, kde jeden je bohém a druhý racionálny typ. Dá sa použiť aj ako príručka na plánovanie cesty po významných európskych galériách.

Mark Haddon: Červený dům (Argo, 2014)
Ďalšia dramatická rodinná dovolenka, tentoraz Angličania vo Francúzsku, pri ktorej ide o záchranu manželstva aj širších rodinných vzťahov. Od autora oceňovaného románu Podivný případ se psem (Whitbreadova cena 2004) či Problémové partie (aj túto vrelo odporúčam). Pre dospelých súrodencov, medzi ktorými zostali nedopovedané krivdy.

Kate Atkinsonová: Život za životem (Argo, 2014)
Kniha známej britskej autorky (dvakrát Costa Award) sa odvíja ako počítačová hra.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite