Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď Nemci začnú migrovať k nám

.lukáš Krivošík .názory

Bude slovenský demografický problém vyriešený za pomoci vlny pôvodných obyvateľov krajín západnej Európy, ktorí k nám začnú v horizonte 10 – 15 rokov utekať pred následkami multikulturalizmu?

Lukáš Krivošík

"Dvesto kresťanských utečencov pre Slovensko za dva roky? Super! Tak to aspoň viem, kde za pár rokov môžem požiadať o azyl, pokiaľ sa situácia v Spolkovej republike bude naďalej vyvíjať ako tento rok.“

Vyššie uvedené slová poslal do listárne nemeckého denníka Die Welt čitateľ Hans Ulrich Thiele z Bielefeldu. Išlo o jeho reakciu na správu spred pár týždňov o tom, že Slovensko prijme len dvesto utečencov a ešte si aj bude vyberať kresťanov. Samozrejme, takéto výpovede treba brať s rezervou. Máloktorý Nemec sa dnes presťahuje do postkomunistickej stredovýchodnej Európy len kvôli domácim problémom s integráciou cudzincov. No v horizonte 10 – 15 rokov by takáto úvaha mohla vyzerať omnoho reálnejšie.

Ak sa nestane nič katastrofické, priepasť v životnej úrovni medzi západnou a stredovýchodnou Európou by sa mala ďalej zaceľovať. Naproti tomu, v krajinách ako Nemecko sa môžu vyhrocovať problémy v spolužití medzi prisťahovalcami a pôvodným obyvateľstvom. Nový život na Slovensku by mohol začať byť atraktívny aj pre mnohých Západoeurópanov. Tým viac, ak sa v ich vlastiach budú cítiť čoraz menej doma. Na Slovensku by sme sa preto mali už teraz zamyslieť, čo zmeniť (a čo naopak v žiadnom prípade nemeniť), aby sme z tejto „pozajtrajšej“ migračnej vlny odhryzli čo najväčší koláč.

.opomínaná emigrácia
V Spolkovej republike sa tento rok veľa hovorí o náraste počtu imigrantov zo zahraničia z vlaňajších 200 tisíc až na rekordných 800 tisíc! No menej známe je, že z krajiny každý rok odchádza približne 140-tisíc Nemcov. Ide zväčša o dobre vyškolených pracovníkov či odborníkov, ktorí môžu urobiť lepšiu kariéru, zarobiť viac peňazí či ponechať si viac čistého príjmu z toho hrubého vo Švajčiarsku, prípadne v Spojených štátoch.

Popri dôvodoch týkajúcich sa práce a sebarealizácie uvádza až 41 percent odchádzajúcich všeobecnú nespokojnosť so životom a situáciou v Nemecku. Mnohí sa síce po rokoch vrátia, obohatení o poznatky i kontakty v rámci bežnej „cirkulácie mozgov“, no ďalší zostávajú natrvalo v nových domovinách. Nemecký národ tak prichádza o časť vlastných ľudí z hornej špičky vzdelanostnej pyramídy a na oplátku dostáva cudzincov, z ktorých mnohí patria k takzvaným „bildungsferne Schichten“ (vzdelaniu vzdialeným vrstvám).

„94-tisíc ľudí z Nemecka sa v rokoch 2004 až 2013 malo prisťahovať aj do Poľska. Náš severný sused láka viac Nemcov než napríklad Austrália.“

Napríklad podľa ministra vnútra Thomasa de Maizière (CDU) sa medzi terajšími utečencami z Blízkeho východu, ktorí prichádzajú do Nemecka, nachádza 15 až 20 percent dospelých analfabetov. Podľa jednej správy o stave nemeckého trhu práce tvorili aj pred touto vlnou ľudia s imigračným pôvodom 36 percent nezamestnaných v Spolkovej republike, hoci na celej populácii sa podieľali len 20 percentami...

No späť k rodeným Nemcom, ktorí opúšťajú svoju vlasť! Nielen Amerika a Švajčiarsko ich lákajú. Zaujímavosťou je, že 94-tisíc ľudí z Nemecka sa v rokoch 2004 až 2013 malo prisťahovať aj do Poľska. Náš severný sused láka viac Nemcov, než napríklad Austrália.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite