Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som Bystričan

.juraj Kušnierik .názory

Župan Kotleba vyvesil v deň výročia SNP na úrad, ktorý si osvojil smútočnú zástavu. Ako rodeného Bystričana ma to uráža.

Juraj Kušnierik

narodil som sa v Banskej Bystrici, prežil som tam pokojné detstvo a – aj vďaka spolužiakom a profesorom na Gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského – výborné tínedžerské roky.

Potom som z Bystrice (my Bystričania hovoríme “Bystrica” a vieme, že to nemôže znamenať Považskú ani Záhorskú Bystricu, ale len tú našu) odišiel a odvtedy sa tam vraciam len pracovne alebo na návštevy. To mesto však vo mne zostalo - a nielen preto, že som fanúšikom Baranov.

Súčasťou mojej (a určite nielen mojej) Bystrice je SNP. Vždy (teda aspoň počas celého môjho života) k tomuto mestu patrilo: jeho legendy, jeho alternatívne aj pravdivé histórie, jeho komunistami uzurpovaná aj jeho skutočné verzia, jeho víťazstvá aj prehry. Nakoniec, chodil som na Základnú školu Slobodného slovenského vysielača, kde sme ako relikviu opatrovali (v Pamätnej izbe SNP), obrovskú elektrónku, cez ktorú toto povstalecké rádio vysielalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite