Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Američania tak radi strieľajú?

.juraj Kušnierik .názory

Smrť dvoch novinárov v priamom televíznom prenose je zvláštna vďaka tomu televíznemu prenosu. Ináč však – žiaľ – zapadá do tragickej série amerických strieľačiek.

Juraj Kušnierik

Prečo Američania tak často jeden na druhého – a ešte častejšie jeden na mnohých – strieľajú? Touto otázkou sa zaoberajú psychológovia, sociológovia, historici, politici, novinári, policajti, spisovatelia, teológovia, právnici – vynechal som niekoho?

K akej odpovedi prichádzajú?

Najčastejšie sa spomína ľahká legálna dostupnosť zbraní v USA. Podľa minuloročného prieskumu Pew Research Centre vlastní 34 % Američanov strelnú zbraň. Ako to už pri prieskumoch býva, aj z tohto sa dozvedáme to, čo sme aj bez neho tušili: že zbrane vlastnia častejšie muži ako ženy (hoci – a to je prekvapivé – rozdiel nie je až taký veľký: 38 % oproti 31 %), že legálnymi vlastníkmi zbraní sú častejšie belosi než hispánci a černosi, že zbraň v domácnosti nájdete o trochu častejšie na juhu než na severe krajiny, že zbraň vlastnia častejšie starší než mladší ľudia, skôr republikáni ako demokrati a oveľa častejšie obyvatelia vidieku než veľkých miest.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite