Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Darth Putin KGB

.denisa Gdovinová .názory

„Varovanie pre Tsiprasa. Podľa gréckej tradície zabehneš maratón, odovzdáš správu a potom zomrieš,“ upozornil gréckeho premiéra na Twitteri ruský prezident Vladimír Putin. Pod prezývkou @DarthPutinKGB.

Denisa Gdovinová
Účet ruského prezidenta na Twitteri nie je len taký obyčajný. Chváli sa na ňom, že prvý letel okolo Pluta, že greferendum má asi rovnaký zmysel ako ruské voľby a sám seba oslovuje ako Prez. „Prez sa teší, že vás vidí na svojej webstránke. V poslednom čase som bol dosť zaneprázdnený anexiami, dopredu určenými referendami, sankciami či ukončením globálneho bezpečnostného systému. Ale teraz som si už konečne spravil web.“ Ešte si vymyslel aj vtip.

Ruský prezident sa dočkal toho, čo náš banskobystrický župan Kotleba a mnoho ostatných slovenských náckov s ním. Facebooková stránka Naše Slovensko začala s absurdným extrémizmom bojovať absurdným humorom a je to dokonalo vtipné. Klenoty ako Kotlebach, hajlujúci náckovia na koncerte Justina Biebera alebo detská knižka pre najmenších extrémistov sa môžu zdať ako obyčajná zábavka na facebookoch.

A je dosť možné, že to tak je. Keďže sa to však nedeje iba na slovenských soc sieťach a stáva sa z toho slušný trend, skúsim trochu zapsychologizovať. V čom je tento humor užitočný?

.32k
Toľko followerov má na Twitteri parodický profil Vladimíra Putina, stránka Naše Slovensko má vyše 14-tisíc lajkov. Je to síce iba pätina Kotlebových voličov a ktohovie, koľko náckov je ešte v ostatných slovenských krajoch. Táto početná skupina je však zaujímavá viac svojou kvalitou ako kvantitou. Darth Putina na Twitteri sleduje okrem novinára Edwarda Lucasa aj Evgenij Fedčenko, zakladateľ webu StopFake.org, ktorý vyvracia mýty ruskej propagandy. Stránku Naše Slovensko zas lajkuje každý zásadný facebookový mienkotvorca, ktorého statusy obsahujú aspoň 1 000 znakov a polku sveta (a preto nepoužívajú Twitter).

Možno teda povedať, že zosmiešňovanie absurdity populizmu v zastúpení Kotlebu a Putina má úspech. Nie je to však nič prevratné – politická satira existovala už dávno, akurát kdesi okolo milénia na Slovensku zomrela. Obrázky Tisa na kúpalisku či nácka na sánkovačke sú prvými resuscitovanými lastovičkami politickej satiry na Slovensku.

.zbytočné „dyskusie"
Dôležitosť politickej satiry v spoločnosti nemôže spochybniť asi nikto. Kto by to predsa len skúsil, mal by si pozrieť návštevu Jeba Busha u amerického komika Jimmy Fallona. Pol druha milióna videní na Youtube značí, že pol druha milióna ľudí vie, kto je Jeb Bush a má rado sofistikovanejší humor. Politická satira vychováva občanov k všeobecnému prehľadu. Jeden malý vtípek môže byť balíčkom informácií pre uvedomelejšieho občana – napríklad čo je OXI, čo je Syriza, čo je greferendum a ako to všetko vlastne spolu súvisí.

A veď je to celé vlastne sranda. Ak si namiesto slova Kotleba predstavím slovo Kӧtlebӓ, aj obsah toho slova zrazu stráca svoju vážnosť. A čo tak Putin ako precvičuje jogu kvôli stretnutiu s indickým premiérom? Proti extrémizmu sa nedá bojovať serióznou debatou. Diskusia s extrémistami sa vždy zvrhne na „dyskusiu", ktorá nikoho neprivedie k zdravému rozumu. Ale taký dobrý intelektuálny vtip – to je niečo nad ich sily.

Dovolím si teda povedať závažnú vec. Dlhodobá tradícia politickej satiry vytvára sofistikovanú demokratickú krajinu. Vychováva príčetných občanov, príčetných politikov a príčetné názory. Ale možno iba preháňam. Preto to celé radšej zakončím fotkou Putina s tigríkom Trumpom.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite