Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurozóne chýba niekdajší Klaus

.lukáš Krivošík .názory

Rokovania s Gréckom uviazli na bode, ktorý by sa dal opísať ako „ani z voza, ani na voz“. Alexisovi Tsiprasovi chýbala v Európe protiváha, akou bol Vladimírovi Mečiarovi Václav Klaus.

Lukáš Krivošík

Zažívame obdobu „putovania po hradoch a zámkoch“?

V poslednej epizóde seriálu České století , o ktorom sme už na tomto mieste pár krát písali, sa nachádza scéna, znázorňujúca, ako asi vyplynula dohoda o rozdelení česko-slovenskej federácie: Delegácia HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom má akosi problém jasne pomenovať, o akú podobu spoločného štátu jej vlastne ide. A tak Klaus zabrnká na strunu slovenskej cti: „Čo ste vy Slováci zač? Ste hrdý národ alebo nie ste? Za čie peniaze chcete hospodáriť – za české alebo za svoje?“ Keď Mečiar odpovie, že za svoje, poznamená Klaus pragmaticky, že tak teda zostáva už len pripraviť mechanizmus rozdelenia štátu...

Také jednoduché to asi v realite nebolo. Každopádne, v niečom sa núka analógia so súčasnými rokovaniami európskych predstaviteľov s Alexisom Tsiprasom a Janisom Varufakisom. Ich predstavy o pokračovaní Grécka v eurozóne sú podobne hmlisté ako štátoprávne návrhy HZDS o budúcnosti spoločného štátu pred 23 rokmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite