Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si vziať zo švédskeho modelu?

.lukáš Krivošík .názory

V novom .týždni si okrem iného môžete prečítať reportáž zo švédskeho mestečka Älmhult, domova spoločnosti IKEA. Úspech tejto značky je sám o sebe pozoruhodný. No nás zaujímali aj inšpirujúce prvky švédskeho modelu, ktoré rast podobných firiem umožňujú.

Lukáš Krivošík

„V minulosti sme boli pomerne chudobnou krajinou, s drsným podnebím“, hovorí Mikael Ydholm, šéf výskumu spoločnosti IKEA o kultúrnych koreňoch tradičnej švédskej spolupatričnosti, ktorá sa nachádza aj vo firemnej DNA tejto značky. „Navyše, nás Švédov je dosť málo. Keď sme chceli niečo dokázať, museli sme spolupracovať. A spolupráca si vyžaduje vzájomnú dôveru...“

Nejde len o spoločnosť IKEA. Švédsko má iba 9,7 milióna obyvateľov, no jeho ekonomika stvorila veľké globálne značky ako Volvo, Skanska, Scania, Ericsson, Electrolux, Tetra Pak a viaceré ďalšie. Popri tom disponuje severská krajina silným sektorom malých a stredných firiem, ktoré zamestnávajú dve tretiny zamestnancov v súkromnej sfére a tvoria 9 z 10 nových pracovných miest. Švédi sú podnikaví. Podľa údajov z roku 2008 pripadalo v krajine troch koruniek na 1000 obyvateľov 58 malých a stredných podnikov, kým priemer EÚ bol 40.

Ekonómovia, ako na tomto mieste Bruce Wydick, si všímajú, že vysoká miera vzájomnej dôvery, ktorú spomenul Ydholm, naozaj pozitívne vplýva na ekonomický rozvoj (znižuje totiž náklady trhových transakcií) a zlepšuje tiež kvalitu demokratických inštitúcií. Napokon, škandinávske krajiny vykazujú najvyššiu mieru spoločenskej dôvery na svete.

Kultúra i podnikateľské prostredie

No príčiny švédskej prosperity sú o niečo komplexnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite