Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nemocničné dvere majú moc

.denisa Gdovinová .názory

„It could be so much better,“ opakuje dookola Lynette Sykora. Pochádza z Ameriky, ale žije s manželom a deťmi na Slovensku. Zažila však jednu nepríjemnú vec. Jej dieťa sa dostalo do slovenskej nemocnice.

Denisa Gdovinová

Lynette a jej kamarátka Monika mali svoje osem a päťročné deti na infekčnom oddelení na Kramároch. „Je neuveriteľné, že sa tam za 60 rokov nič nezmenilo,“ hovorí Monika a obzerá sa po vyleštenom Avione, kde sa rozprávame. „Dokážeme nájsť peniaze na takéto budovy a v nemocniciach sú ešte stále staré okná.“

„Ale nemocnice sú štátne,“ odpovedám takým typickým slovenským argumentom. Lynette mu vôbec nerozumie. A to znamená, že sa do toho nikto nemá starať? „Ak existuje vízia – ľudia a peniaze ju budú nasledovať. Ale na začiatku musí byť vízia.“ Žije na Slovensku už osem a pol roka a za ten čas sa zmierila s tým, že na Slovensku je všetko akési komplikované.

Podľa Lynette sú najlepším príkladom moci na Slovensku dvere. „Dvere do ordinácie, pred ktorými všetci čakajú. Nikto nevie – je tam vôbec doktor? Občas sa dvere otvoria, ale iba na chvíľu. Vtedy všetci rýchlo vyskočia a pýtajú sa otázky, na ktoré nemusia dostať odpovedať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite