Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď naši hipsteri robia policy

.fero Múčka .názory

​Ešte pred pár rokmi to vyzeralo ako dobrý nápad: natlačiť na ministerstvá mladých ľudí s dobrým zahraničným vzdelaním. Takých, čo by vedeli robiť s excelmi a matlabmi. Takých, čo by vedeli, čo je lineárna regresia a čo čítali veľa analýz – paperov. Aby tam neboli len politickí nominanti, ale aj odborníci.

Fero Múčka

Stalo sa. Sú tam. Nájdete ich na ministerstve vnútra, školstva, hospodárstva, financií... a v iks štátnych inštitúciách. Najviac ich vzrušuje slovo „policy“. Ministerstvá majú programy, ktoré im financujú prestížne vzdelanie pod podmienkou, že potom prídu do štátnej správy.

No čo vyzeralo ako šanca na profesionálnu úradnícku štruktúru, ktorá bude krotiť politické nezmysly, sa mení na problém. Nejde o to, že by sa z nich stávali takí istí aparátčici, ako z politických nominantov. Títo „technokrati“, ako sa sami nazývajú, politikmi v zásade pohŕdajú. Majú pocit, že politici sú na to, aby vytvorili čo najviac útvarov pre nich, „technokratov“.

Svet nedelia na pravicu alebo na ľavicu. Ľúbia toho politika, ktorý vytvorí nový inštitút, kde sa bude navrhovať ďalšia policy. Určite nie sú hlúpi, mnohé ich postrehy a prepočty stoja za pozornosť. Ale na jedno sa môžete spoľahnúť. Že ich návrhy v sebe vždy implicitne (neraz aj explicitne) predpokladajú vznik ďalšieho odborného úradu pre ďalšiu policy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite