Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nehazardujme s odkazom novembra

.eugen Korda .názory

Protagonisti Nežnej revolúcie, zakladatelia Verejnosti proti násiliu, Občianskeho fóra, študentov a iných zoskupení, ktoré stáli pri páde komunizmu v Československu vydali dnes /streda/ spoločné vyhlásenie. Ak sa chcete k tejto výzve pripojiť môžete tak spraviť tu.

Eugen Korda

Nehazardujme!

V našich krajinách, Slovenskej republike a Českej republike, prežívame výnimočné štvrťstoročie bezpečia, stability, slobody a rastúcej kvality života. Je to dôsledok pádu komunizmu a sovietskeho impéria v Európe, ale predovšetkým je to dielo nášho vlastného úsilia ukotviť po mnohých neúspešných pokusoch v priebehu 20. storočia naše postavenie natrvalo v západnom svete, v jeho bezpečnostnom, právnom a demokratickom systéme. Členom Severoatlantickej aliancie je Česká republika už 15 rokov, 10 rokov je členom Európskej únie. Len postupne dozrievame v problémoch neľahko sa obnovujúceho právneho štátu, občianskych a menšinových práv a právneho vedomia občanov. Len veľmi pomaly vyrovnávame veľké ekonomické rozdiely medzi nami a západným svetom a splácame nevynútené extrémne náklady hospodárskej transformácie a s ňou spojených strát v privatizácii, v bankovej sfére a v prekonávaní zaostalosti a malej konkurencieschopnosti nášho priemyslu. Jednou z najvyšších cien hospodárskej, ústavnej a geopolitickej zmeny bol bolestný a podnes ťažko akceptovateľný zánik Československa. 

Československo bolo svojím významom, geopolitickou pozíciou a regionálnym postavením nepomerne významnejšie a rešpektovanejšie ako dva nástupnícke štáty. Rozpad spolupráce Višegrádskej skupiny, vzostup Poľska na jednej strane a problematizujúci sa vnútorný vývoj v ďalších krajinách regiónu je bezpochyby aj dôsledkom rozbitia Československa. Naše štvrťstoročie stability, bezpečia a slobody podporila mimoriadne významná rola Československa pri ukončení studenej vojny a rozdelenia Európy a pri podpore zjednotenia Európy a Nemecka. Dokázali sme spolu s Poľskom a Maďarskom vyrokovať odchod okupačnej sovietskej armády a najmä zánik Varšavskej zmluvy, útočného vojenského paktu bývalého sovietskeho bloku. Vojenské vyslobodenie strednej Európy umožnilo masívne zníženie vojenských výdavkov pre celý západný svet a mimoriadne prispelo k nasledujúcej dekáde prosperity a rastu, k vzniku a integrácii eurozóny. Na pôdoryse Európy, bezpečnostne integrovanej v NATO, sa mohol začať po roku 2000 realizovať historicky bezprecedentný plán ekonomickej a najmä právnej integrácie Európy, ktorý by nebol mysliteľný bez nášho prispenia a úsilia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite