Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SME v pazúroch Penty

.marek Vagovič .názory

Keď ovládne partia okolo Jaroslava Haščáka aj denník SME, nebude to koniec demokracie. Život s mediálnym žralokom však nebude jednoduchý: každý, kto sa mu postaví do cesty, môže tvrdo naraziť. Oligarchovia z Penty sa totiž s nikým nehrajú v rukavičkách.

Marek Vagovič

Keď sme sa koncom augusta vybrali s kolegom Ferom Múčkom do Prahy, aby sme zistili, v akých podmienkach dnes fungujú novinári v denníkoch Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, ktoré kúpil oligarcha Andrej Babiš, netušili sme, že už o niekoľko dní budeme mať podobný problém aj na Slovensku. To znamená, že aj u nás ovládnu kontroverzní biznismeni viaceré mienkotvorné médiá. Najskôr kúpila finančná skupina Penta týždenníky Trend, Plus 7 dní a denník Plus 1 deň. A teraz je podľa všetkého na spadnutie aj ovládnutie rešpektovaného denníka SME.

Najmä v prípade SME silnejú hlasy, že príchod oligarchov z Vazovovej môže znamenať ohrozenie slobody prejavu (plurality názorov), či dokonca koniec demokracie na Slovensku. V tejto krajine majú totiž najväčší dopad na verejnú mienku tri médiá: Nový Čas, Markíza a SME. Čo nezverejnia, to neexistuje, alebo žije maximálne niekoľko dní a potom to upadne do zabudnutia. Vedia to aj skorumpovaní politici, podnikatelia či sudcovia. Keď na nich spomínané médiá vytiahnu nejakú kauzu, väčšinou to nepodceňujú, lebo vedia, že tlak sa môže stupnovať.

Bohužiaľ, dnes to už celkom neplatí: Nový Čas má horúcu linku so Smerom, Markíza v ére Zuzany Ťapákovej taktiež vychádzala Ficovej strane v ústrety. V tejto televízii síce pracujú aj novinári, ktorí sa neboja (Demešová, Kovačič), v boji proti oligarchom však nikdy nemali stopercentnú podporu vedenia. Logicky tak zostáva kladivom len denník SME: aj potenciál tohto médiá ohrozovať mocných však postupne klesá. Dôvodom je najmä rezignácia na hĺbkovú investigatívu, hoci nestojí až tak veľa peňazí. Prináša však veľa problémov – dovnútra aj navonok.  

.lacná provokácia

 SME je ešte stále na Slovensku lídrom, no už nehryzie tak, ako kedysi. Zástupca šéfredaktora Konštantín Čikovský sa síce snaží vyvolať dojem, že tieto noviny sa nezľaknú ani Haščáka, no robí to spôsobom, ktorý znevažuje značku SME. Jeho poznámka, že spolumajiteľ Penty medzi súložami s bývalou šéfkou FNM podplácal politikov, je vykalkulovaná hra na efekt. Doteraz si totiž nič podobné netrúfol napísať: a to ani v čase, keď bol spis Gorila témou číslo jeden. Mimochodom, Čikovského noviny ho vtedy dosť nešťastne prirovnali k Protokolom sionských mudrcov.  

Veľká porada redakcie SME 25. septembra.

Aby však neprišlo k omylu: napriek trochu lacnému pokusu vymedziť sa voči potenciálnemu majiteľovi je v denníku SME najvyššia koncentrácia novinárov, ktorí si nenechajú skákať po hlave.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite