Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyri omyly Daga Daniša

.martin Hanus .názory

Častokrát počuť, že mainstreamové médiá slúžia temným záujmom USA a preto sa najnovšie vrhli na Putinovo Rusko. Toto klišé a la Rostas je v skutočnosti propagandou konšpirátorov: o konflikte Rusko-Ukrajina sa vedie naprieč mediálnym mainstreamom pestrá diskusia. A na Slovensku zabezpečujú pluralitu Hospodárske noviny.

Neverím síce na to, že pluralita názorov je najvyššou možnou hodnotou – ostatne, hojnosť pluralitných názorov nájdete aj v blázninci – ale je určite normálne a zdravé, keď novinári z hlavných médií nejdú v jednom šíku. V tomto zmysle treba vzdať komentáru Daga Daniša ( Sedem vecí, v ktorých sa Kiska mýli), ktorý sa stal v posledných dňoch hitom internetu, hold. Daniš si vzal pod lupu facebookové stanovisko prezidenta, ktorý podporil politiku sankcií proti Rusku. Komentátor vyrátal, že Andrej Kiska sa vo svojom statuse až sedem krát pomýlil. „Už v samotných východiskách, nie v argumentoch, ktoré za ne zavesil,“ píše Daniš.

Aby bolo mediálnej pluralite učinené zadosť, rád by som topkomentátorovi HN oponoval. Nechcem polemizovať s jeho jednotlivými argumentmi (tam by som našiel asi viac chýb než sedem), ktoré sú spravidla iba náznakové a virtuálne. Daniš napríklad nejasne naznačuje, že Európania by sa s Ruskom boli dávno dohodli, len keby nebolo Američanov, ktorí nahnali Európu do protiruského sankčného ťaženia. „Cui bono?,“ pýta sa komentátor HN. Odpoveď je čisto virtuálna: všetko prospelo Američanom, keďže dolár posilňuje a európska ekonomika spolu s tou ruskou padajú ku dnu (hm, takže podľa nášho biznis denníka nie je pre konjunktúru USA nič lepšie, než keď sa polovica zemegule prepadne do recesie...).

Ťažko sa polemizuje s takouto argumentačnou fatamorgánou. Za ňou sa však skrývajú štyri základné omyly, ktoré sú - povedané Danišovými slovami - obsiahnuté už v samotných východiskách komentára. Sú to omyly, ktoré prinajmenej inštinktívne zastáva aj nemalá časť slovenskej populácie.

1. Konflikt rozpútali expanzívne USA, Rusko len reaguje v defenzíve

Hlavným leitmotívom komentára je, že USA konajú v premyslenej ofenzíve, spravili z Ukrajiny bojisko, pretože chcú tento 47-miliónový štát ovládnuť, začleniť do NATO a v akomsi finále dejín ponížiť Rusko. Európania sa tomu bránili, ale všemocní Američania ovládli aj ich a zatiahli ich do zničujúceho európsko-ruského konfliktu. Problém tohto Danišovho (ale aj Čarnogurského) konštruktu je v tom, že vznikol v paralelnom vesmíre, ale nie v skutočnom svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite