Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zakázať metal?

.marek Vagovič .názory

Diskusia okolo festivalu Gothoom, ktorý sa už zajtra začína v Novej Bani, oprášila aj moje spomienky na časy, keď som prepadol metalu. Odpoveď na otázku, či zakázať alebo povoliť túto akciu, však nie je jednoduchá.

Marek Vagovič

Asi v roku 1987 som začal počúvať metal. V tom čase som mal trinásť rokov, a nosil plesnivú riflovú bundu s nášivkou Metallica. Pamätám si, ako sme sa raz s našimi vybrali do neďalekého Győru, pretože som strašne túžil po tričku s nejakou metalovou kapelou. V Bratislave takéto obchody pred revolúciou neexistovali, v susednom Maďarsku sa však dalo koncom 80. rokov kúpiť skoro všetko. Po dlhom hľadaní sme napokon našli obchod s metalovými suvenírmi, takže v najbližších týždňoch som bol vďaka čiernemu tričku Metallica úplne bez seba.

.nelegálne burzy

S kamarátmi sme chodili aj na koncerty, spomínam si na Arakain či Titanic. Počas ich vystúpenia mi dokonca nejaký fanúšik kapely nechtiac “zadrel” ježom do hlavy (pre laikov – išlo o kožený náramok s cvokmi, ktorý nosili metalisti omotaný okolo zápästia). Našťastie, prežil som to bez ujmy – ak teda nepočítam chumáč vlasov, ktorý mi spomínaný fanúšik vytrhol z temena. Pamätám si aj na burzy v bratislavskom Sade Janka Kráľa, kde som predával plagáty a nálepky vtedajších popových hviezd z časopisu Bravo, ktorý mi posielala teta zo Švajčiarska.

Za utŕžené peniaze som si kupoval rôzne metalové vecičky, ktoré sa predávali na tej istej burze. Mimochodom, bol to aj vcelku adrenalín: keďže bol socializmus, podobné burzy neboli oficiálne povolené. Vždy, keď sa blížili policajti, sme preto všetko nahádzali do igelitiek a počkali, kým zmiznú z dohľadu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite