Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najlepší seriál o prvej svetovej

.lukáš Krivošík .názory

Predstava, že mladý Charles de Gaulle a Indiana Jones utekajú v roku 1916 z nemeckého väzenia pre spojeneckých vojnových zajatcov na Oravskom hrade, môže znieť ako bizarnosť. Avšak nie vo fantázii filmového mága Georgea Lucasa.

Lukáš Krivošík

Dnes je to presne sto rokov, čo Rakúsko-Uhorsko vyhlásilo vojnu Srbsku. Tento deň sa považuje za oficiálny začiatok prvej svetovej vojny. Konflikt z rokov 1914-1918 bol dlho v tieni toho z rokov 1939-1945 nielen pokiaľ ide o záujem verejnosti, ale aj filmových tvorcov.

Hociktorý filmový fanúšik by zrejme dokázal na mieste vymenovať desať filmov, odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny, no je otázne, či by ich vedel vymenovať rovnaký počet o tej prvej. Osobne mám rád Cesty slávy Stanleyho Kubricka, obsedel som počas hororovej snímky Deathwatch a páčil sa mi aj československý film Signum Laudis s Vladom Müllerom.

No vrcholom toho, čo sa o prvej svetovej vojne nakrútilo, je pre mňa americký seriál Dobrodružstvá mladého Indianu Jonesa z rokov 1992-1993. Sledoval som ho ako chlapec v polovici 90. rokov a natrvalo ovplyvnil môj záujem o históriu. Tento seriál predbehol svoju dobu.

Prvá svetová pre mládež

Asi každý pozná neohrozeného fiktívneho archeológa a dobrodruha zo štyroch filmov v podaní Harrisona Forda. No Jonesov duchovný otec George Lucas vytvoril pred dvadsiatimi rokmi aj televízny seriál, ktorý skúma v dvoch časových líniách detstvo a mladosť tohto hrdinu. Ako sa Indiana Jones vlastne stal osobnosťou, ktorú poznajú diváci z filmového plátna?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite