Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Raperi v politike

.marek Vagovič .názory

Do európskeho parlamentu kandidovala aj neznáma strana TIP. Voličov veľmi nezaujala, dostala len okolo 20-tisíc hlasov. Jedno meno z jej kandidátky však stojí za zmienku aj s odstupom času.

Marek Vagovič

.strana TIP je zrejme jeden z tých projektov, ktorých cieľom nie je vyhrať voľby, ale znížiť skóre niektorých tradičných strán. Skrátka, akýsi biely kôň na odpútanie pozornosti, ktorý v skutočnosti háji záujmy niekoho silného v pozadí. V minulosti boli takýmito stranami napríklad Nová SDĽ alebo 99-percent: o prvej sa špekulovalo, že má blízko k SDKÚ, o druhej, že je spriaznená so Smerom. Teraz sa z ničoho nič vynorila strana TIP – s nákladnou kampaňou a floskulou o generačnej zmene. Aj v tomto prípade existuje viacero indícií, že ide o bočný projekt Smeru, respektíve podnikateľov z pozadia strany. Nie je vylúčené, že ambíciou strany TIP vo voľbách do európskeho parlamentu bolo predovšetkým odoberať hlasy SaS či Novy. Z tohto pohľadu nie je konečný výsledok tejto strany (3,7 percenta) až taký zlý.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite