Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurovoľby vyhral Procházka

.martin Hanus .názory

Pri takejto mizernej volebnej účasti sa komentátorovi ani nechce hodnotiť výsledok. Je trápne, ak niektorí predstavitelia pravice hovoria o úspechu či dokonca víťazstve pravice. Ak tieto voľby niekomu priniesli politické víťazstvo, tak potom tomu, kto sa na nich ani nezúčastnil.

Prečo bola účasť na Slovensku taká katastrofálna? Novinári radi vyzdvihujú zodpovednosť politikov. Áno, slovenské eurovoľby boli bez obsahu a sporu – lenže akú vášeň dostať do volieb, v ktorých rozhodujeme o obsadení 1,7 percenta miest v europarlamente? Áno, jednotlivé politické strany sa mohli viac snažiť – to však platí najmä o Smere. Naopak, SaS či NOVA zobrali tieto voľby smrteľne vážne, keďže im išlo o politické prežitie.

Nie je to tak, že za volebné fiasko môžu tak trochu aj novinári? Napríklad taký Richard Sulík by rád spravil z eurovolieb referendum, či preniesť moc nad vlastnými bankami na bankovú úniu vo Franfurkte. Ale táto otázka u nás nikoho nezaujíma, novinárov oveľa viac vzrušoval fakt, že Sulík vystúpil v Slobodnom vysielači. O dôležitých témach, ktoré súvisia s európskou topdiskusiou o záchrane eurozóny, je tu aj vinou médií takmer nulové verejné povedomie – po odchode Rada Baťa z novinárčiny napokon ani niet ekonomického komentátora, ktorý by systematicky a príťažlivo komentoval dianie v eurozóne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite