Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo ísť voliť do Bruselu

.martin Hanus .názory

Ak ste členom zhruba 20-percentnej menšiny, ktorá sa chystá v sobotu voliť, zaslúžite si morálne povzbudenie: aj napriek intelektuálnej biede, ktorá u nás ovládla verejný diskurz o Európe, oplatí sa prísť voliť nielen z čisto slovenských, ale aj európskych dôvodov. Európsky parlament je totiž čoraz mocnejšou inštitúciou.

Iste, na prvý pohľad to tak vôbec nevyzerá, napokon jediná skupina, ktorú u nás v poslednom čase trápil europarlament, boli slovenskí katolíci, ktorí sa mobilizovali proti správam „Estrela“ a „Lunacek“. V slovenských médiách sa europarlament takmer nevyskytoval. Ale nebol to iba problém našej provinčnosti.

Posledné roky sa totiž zdalo, že eurokríza priniesla posmrtné víťazstvo Charlesa de Gaulla. Práve on si prial európske spoločenstvo ako Európu silných národných štátov, najlepšie bez Veľkej Británie. A naozaj, počas eurokrízy udávali tempo lídri štátov, nie bruselské inštitúcie ako Európska komisia a Európsky parlament. A Veľká Británia? Tá sa z EÚ mentálne vytráca a o pár rokov možno po Cameronovom referende odíde aj fyzicky. De Gaullov posmrtný triumf má osobitne pre Francúzov veľmi trpkú príchuť – v Európe národov sú totiž Nemci hore a Francúzi dole.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite