Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý šéf tajných: Ako mi polícia prehľadala auto

.marek Vagovič .názory

Špeciálny prokurátor sa aj v kauze tunelovania vojenských tajných služieb správa tak, aby vyhovel strane Smer. Časopis .týždeň získal nové informácie o pozadí rozsiahlej akcie, ktorou chcela polícia so súhlasom Dušana Kováčika zastrašiť kľúčového svedka.

Marek Vagovič

Tento týždeň sme zverejnili niekoľko rozhodnutí špeciálneho prokurátora, ktorými zastavil trestné stíhania v citlivých politických, ekonomických aj mafiánskych kauzách (financovanie Smeru, Šatan, olejári). Dušan Kováčik však zohral významnú úlohu aj v prípade obvinenia a následného zadržania Romana Mikulca – dôležitého svedka v prípade tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS). Práve bývalý riaditeľ VSS Mikulec a jeho zástupca Vladimír Suchodolinský pred vyše rokom upozornili, ako sa za prvej Ficovej vlády kšeftovalo s majetkom na ministerstve obrany. Súčasný šéf rezortu Martin Glváč (Smer) to síce odmietol, odveta však na seba nenechala dlho čakať.

.podstrčené dôkazy?

Dňa 21. júna 2013 nariadil policajný vyšetrovateľ Slavomír Laho prehliadku Mikulcovho auta Volkswagen Golf. Dôvodom bolo údajné podozrenie zo sabotáže a z ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. ”Dosiaľ nezistený páchateľ v úmysle poškodiť obranyschopnosť SR, poskytuje nepovolaným osobám – najmä novinárom denníka SME a Nový Čas – informácie obsahujúce utajované skutočnosti, ktorých pôvodcom je VSS,” tvrdil Laho. Pod súhlasom na prehliadku Mikulcovho auta je podpísaný aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Na druhý deň zastavila Mikulca policajná hliadka. Jeden z vyšetrovateľov si nasadil gumenné rukavice a začal hľadať. “Na zadnej strane sedačky spolujazdca je vrecko. Keď tam prvýkrát strčil ruku, nenašiel nič. Jeden z policajtov na to reagoval slovami: chlapci, to sa mi nezdá, poďme ešte raz,” hovorí Mikulec. Druhý pokus už bol úspešný. “Po nejakých troch alebo štyroch minútach intenzívneho šúchania povedal, že tam niečo cíti. Odrazu vytiahol akúsi pamäťovú kartu a hodil ju na sedadlo. Všimol som si, že jeden prst na rukavici mal deravý,” spomína Mikulec.

Podľa neho sa vyšetrovatelia evidentne uspokojili. “Odišli na obed, pričom povedali kolegom, aby to dokončili,” tvrdí Mikulec. Až potom sa začala štandardná prehliadka auta – to znamená kufor a ďalšie priestory. Polícia zaistila aj dokumenty s logom VSS, ktoré vybrala z auta tak, aby ich bolo dobre vidno aj na kamere. Celú akciu totiž monitorovala televízia Markíza aj iné médiá. Ostentatívna prehliadka, ktorá trvala približne šesť hodín, pôsobila ako demonštrácia sily.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite