Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dnes politik, zajtra nezamestnaný

.lukáš Krivošík .názory

Politika nepatrí k povolaniam, ktoré by si verejnosť automaticky spájala s existenčnými obavami. Avšak pozoruhodný prieskum z Nemecka nasvedčuje, že pôsobenie v politike nemusí mať na ďalšie kariérne a príjmové vyhliadky človeka vždy len pozitívny vplyv.

Lukáš Krivošík

Zíde z očí, zíde z mysle

Na Slovensku si na bývalých aktérov vysokej politiky po ich odchode z parlamentu, či ministerských postov zvyknú spomenúť najmä bulvárne médiá. Z času na čas prinesú články o tom, čo robia konkrétni jednotlivci, ktorí len pred pár rokmi spolurozhodovali o osudoch celej krajiny. No ide zväčša o anekdotické svedectvá.

V Nemecku teraz urobila poradenská spoločnosť Kienbaum Management Consultants GmbH zaujímavý prieskum medzi bývalými poslancami Spolkového snemu, ktorých mandát skončil voľbami vlani na jeseň. Z 217 bývalých zákonodarcov sa ho zúčastnilo 47 spomedzi všetkých parlamentných politických strán (liberálna FDP vypadla zo snemu úplne). Reprezentatívnosť nie je teda stopercentná, ale ide zatiaľ asi o najširšiu uskutočnenú anketu k danej téme. Celý materiál si môžete pozrieť na tomto mieste.

Výsledky? Takmer pol roka od volieb bolo 15 percent poslancov stále bez práce (v Nemecku je nezamestnanosť približne sedempercentná). Štvrtina išla z politiky rovno do dôchodku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite