Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deväť dlhých rokov

.jaroslav Daniška .názory

Dnes je to presne deväť rokov, čo v Ríme zomrel Ján Pavol II. Znie to ako spomienka na inú dobu, tak veľa sa odvtedy zmenilo.

Navždy si budem pamätať pohreb tohto veľkého muža. Pred San Pietrom bola položená jednoduchá drevená truhla, na nej otvorená kniha. Vietor otáčal jej strany, až sa zavrela.

Pamiatke tohto muža sa prišla pokloniť politická a spoločenská elita sveta, aristokrati, demokrati aj autokrati. A s nimi zástupy ľudí z celého sveta. Nikto nemal veľkolepejší pohreb. Bez ohľadu na to, či ste si v ten deň kúpili britské noviny, ktoré sa inak na katolíkov pozerajú cez prsty, slovenský denník, ktorý len dva roky predtým počas pápežovej návštevy Slovenska spochybňoval jej význam alebo poľský týždenník, do ktorého kedysi prispieval sám Wojtyla, všetci sa skláňali pred jeho pamiatkou.

Americký prezident stiahol vlajku na pol žrde, brazílsky parlament prerušil rokovanie a zborovo sa pomodlil Otčenáš a smútiace Poľsko zmĺklo ako nikdy predtým.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite