Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po debakli

.martin Hanus .názory

Andrej Kiska dosiahol víťazstvo z ríše snov, Robert Fico zažil v sobotu ponižujúcu porážku. Slovensko sa zrazu zmenilo na celkom inú krajinu. Čo to znamená pre budúcnosť? Viac v spoločnom texte Martina Hanusa a Jozefa Majchráka.

Robert Fico už raz niečo podobné zakúsil: v predvolebnej kampani roku 2002 sa ako 38-ročný líder Smeru predčasne pasoval za kandidáta na premiéra, ale vo voľbách pohorel s vyše 13 percentami. Teraz si už ako dvojnásobný premiér vysníval, že sa vo veku 49 rokov stane prezidentom. A dopadol rovnako zle ako trojnásobný premiér Vladimír Mečiar, ktorý získal pred desiatimi rokmi v prezidentských voľbách tiež iba 40 percent. Lenže Mečiar bol vtedy iba vyhasínajúcou sopkou, kým Fico takto potupne prehral po volebnom triumfe spred dvoch rokov, na vrchole svojich síl aj na vrchole moci – a po nasadení všetkých dostupných prostriedkov v kampani.

.prelet krajinou

Pohľad na volebnú mapu musí byť pre premiéra depresívny: v Bratislave získal rovnaké percento hlasov, aké sa pred pár mesiacmi v regionálnych voľbách ušlo Monike Flašíkovej-Beňovej. Najväčšie bašty ho celkom nezradili, ale aj tam Smer utrpel oproti prezidentským voľbám v roku 2009 značné straty: vo volebnom obvode Čadca mal Fico „iba“ 67,5 percenta (Gašparovič tu proti Radičovej dosiahol vyše 85 percent), vo Vranove nad Topľou dosiahol premiér necelých 62 percent (Gašparovič pred piatimi rokmi 77,5), vo volebnom obvode Považská Bystrica to bolo ešte horšie, iba 54 percent (Gašparovič tu mal 76 percent).

Len čo sa však presunieme mimo najväčších bášt Smeru, sledujeme veľké obraty: v katolíckom obvode Námestovo, kde je nadpriemerne silné KDH, ale pred piatimi rokmi tu Gašparovič deklasoval Radičovú v pomere 72,5 ku 27,5, suverénne vyhral Andrej Kiska (v pomere 56,5 ku 43,5). Podobný obraz sa ponúka aj v ďalších častiach Slovenska. Kiskovi sa podarilo prekresliť tradičné rozdelenie na dva politické tábory, v ktorom pred piatimi rokmi uviazla Iveta Radičová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite