Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident Kiska

.jaroslav Daniška .názory

Andrej Kiska je pred sobotou miernym favoritom, sú na to tri racionálne dôvody. Podstatnejšia je však iná otázka, ktorá sa doteraz neriešila: aký bude vlastne Kiska prezident?

Andrej Kiska je favoritom preto, že nie je ako Iveta Radičová. Áno, Radičová dokázala pred piatimi rokmi za sebou zmobilizovať viac voličov ako Kiska, ale ešte viac proti sebe. Kiska je iný ako bývalá premiérka formou, aj obsahom: Nie je hysterický, neuráža sa a neuráža ani iných. Dôležitý je aj obsah. Kiska nie je aktivista v téme potratov, nepovedal jediný výrok, ktorým by dráždil kresťanov alebo Cirkev, naopak k náboženstvu a pro-life svetu sa správa s rešpektom. Jeden príklad za všetky: Keď pro-life organizácia ZachranmeZivoty.sk použila know-how Dobrého anjela (všetky peniaze, čo ľudia pošlú, idú priamo mamičkám, ktoré by inak kvôli ťažkej sociálnej situácii išli na potrat), Igor Brosmann ľudí z pro-life organizácie ostro napadol, Andrej Kiska sa ich zastal a podporil ich. Vďaka tomuto projektu sa dodnes narodilo a žije 73 detí.

Ak už máme porovnávať, viac ako na Radičovú sa Kiska v svojom vzťahu voči tradičnému Slovensku podobá na Rudolfa Schustera.

Druhou výhodou bude v sobotu pre Kisku meno jeho protikandidáta. Keby kandidoval napríklad minister Lajčák, Kiska by celkom určite prehral. A hoci sa Robert Fico snaží pomenovať všetky dôvody, prečo by nemal byť Andrej Kiska prezidentom, existuje niečo, čo povedať nevie. Premiér nedokáže vysvetliť, prečo chce byť prezidentom práve on. Každý politik sníva o tom, aby mal to, čo má Robert Fico – väčšinu v parlamente, jednotnú stranu a žiadneho rivala v nej – a predsa sa toho chce tento muž vzdať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite