Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Internetové voľby .týždňa: víťaz Procházka

.martin Hanus .názory

Keby o Slovensku rozhodovali internetoví čitatelia a facebookoví priatelia .týždňa, víťazom prvého kola prezidentských volieb by bol Radoslav Procházka a vládu by zrejme zostavoval Daniel Lipšic.

Voľby sa konali na našom webe včera od 7.00 do 24.00, zúčastnilo sa na nich 1464 čitateľov, suverénne najpočetnejšiu vekovú skupinu tvorili 18-29 roční účastníci, ktorých bola takmer polovica. Účastníkov sme sa pýtali, koho by volili v prvom kole prezidentských volieb, takisto nás zaujímalo zdôvodnenie tejto voľby, ale aj to, akú politickú stranu volili v marci 2012 a akú stranu by volili dnes.

Úvodom dôležité upozornenie: Hoci sa na našich voľbách zúčastnilo o pár stovák viac ľudí než je to v prípade predvolebných prieskumov renomovaných agentúr, ich výsledky sú z hľadiska celej krajiny reprezentatívne asi tak, ako volebné výsledky bratislavského Starého Mesta či druhého volebného obvodu v Dunajskej Strede – teda nijako. Roberta Fica nemusí ani trochu trápiť, že v týchto našich voľbách získal iba jedno percento hlasov.

Ale aj tak majú naše voľby zaujímavú výpovednú hodnotu: napríklad Pavla Hrušovského by malo vážne znepokojiť, že dopadol ešte horšie než jednopercentný Robert Fico (veď kde inde medzi mladými internetovými ľuďmi by sa malo kandidátovi KDH dariť viac než na webe .týždňa?). Naše voľby zachycujú trendy najmä medzi mladými, vysokoškolsky vzdelanými ľuďmi, ktorí sa nadpriemerne zaujímajú o politiku a tiež sú pomerne jasne hodnotovo zakotvení (konzervatívne alebo liberálne). V roku 2010 sme takto zachytili raketový nárast Sulíkovej SaS. V neposlednom rade, aj vďaka takýmto voľbám lepšie tušíme, aký je názorový profil návštevníkov internetového .týždňa.

A teraz to najdôležitejšie, výsledky našich prezidentských volieb: v prvom kole by s prevahou zvíťazil Radoslav Procházka s 36,3 percentami (532 hlasov), druhý skončil Milan Kňažko s 27,8 percentami (407 hlasov), tretí Andrej Kiska 20,2 percenta (296 hlasov). Nasledujú Helena Mezenská 7,2 percenta (105), Ján Čarnogurský 4,4 percenta (65), Robert Fico 1,2 percenta (17 hlasov), menej ako jedno percento získali Gyula Bárdos so 14 hlasmi, Pavla Hrušovského chce voliť iba 13 ľudí zo všetkých takmer 1500 účastníkov.

Procházkovi sa darilo najmä vo vekovej kategórii 18 až 29 rokov, kde získal vyše 45 percent (korešponduje to aj s výsledkami študentských volieb na Univerzite Sv. Cyrila a Metoda v Trnave, kde Procházka získal vyše 51 percent).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite