Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pozrite si ako Gottwald nastolil totalitu

.lukáš Krivošík .názory

Dnes, pred 66 rokmi uchvátili komunisti moc v Československu. Začalo sa obdobie totality, ktoré trvalo až do roku 1989. V hranej dramatizácii Českej televízie, prístupnej aj cez internet, možno vidieť ako sa to vtedy udialo.

Lukáš Krivošík

Televízne prežívanie dejín nanovo

Čo takto dať si na nejaký čas prestávku s kvalitnými americkými seriálmi ako Game of Thrones alebo House of Cards a skúsiť niečo nám bližšie? Česká televízia odvádza vynikajúcu prácu, pokiaľ ide o reflektovanie dejín minulého storočia. Vlani skončil po piatich sezónach populárny rodinný televízny retro seriál Vyprávěj, mapujúci obdobie medzi rokmi 1964 až 2005. V súčasnosti je zase na obrazovkách možné sledovať historicko-romantickú ságu První republika o počiatkoch Československa.

V centre oboch týchto televíznych počinov je príbeh rodín, ktorých členovia si žijú svoje životy a historické udalosti sú pre ne len akýmisi kulisami, čo im občas zasiahnu do života. Proste hrdina raz za čas ochorie na španielsku chrípku, prerobí na Rašínovej menovej reforme alebo nedokončí školu v dôsledku nástupu normalizácie. No popri týchto „dejinách malého človeka“ je tu ešte pozoruhodný cyklus České století, ktorý ponúka divákovi dramatizovaný pohľad priamo do politických kabinetov, kde sa varili aj naše dejiny.

Zatiaľ bolo odvysielaných päť epizód:

Veliké bourání (1918) je o exilovom pôsobení T. G. Masaryka (hrá ho Martin Huba) počas prvej svetovej vojny, na konci ktorej vzniklo Československo.

Den po Mnichovu (1938) je môj osobný favorit.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite