Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vládnu kresťanskí demokrati jednoducho lepšie?

.lukáš Krivošík .názory

V dvoch najlepších nemeckých spolkových krajinách vládli politici konzervatívnej CDU/CSU bez prerušenia viac ako polstoročie.

Lukáš Krivošík

Južnému Nemecku ide karta

Od vypuknutia dlhovej krízy sa v Európe veľa hovorí o tom, že hlavná ekonomicko-sociálna deliaca línia už neprebieha ani tak medzi postkomunistickým východom a zámožným západom kontinentu – ale skôr medzi šetrným severom a rozhadzovačným juhom. No existuje jedna krajina, vnútri ktorej je trend opačný: Nemecko.

Renomovaný nemecký denník Die Welt priniesol zaujímavý článok o prehlbujúcich sa regionálnych rozdieloch v Spolkovej republike. Doteraz hlavný ekonomicko-sociálny zlom prebiehal medzi starými spolkovými krajinami (bývalým Západným Nemeckom) a takzvanými novými spolkovými krajinami (bývalá komunistická NDR). Posledné štvrťstoročie od pádu berlínskeho múru sa západní Nemci (Wessis) snažili s rozporuplnými výsledkami dostať postkomunistických východných Nemcov (Ossis) na svoju životnú úroveň.

No Nemeckom prebieha aj iná deliaca línia. Kým spolkové krajiny na juhu napredujú a prekvitajú, tie severné zaznamenávajú skôr rozpačité výsledky. „Či už ide o kriminalitu, vzdelanie, zamestnanosť, vedu, stav verejných financií, integráciu prisťahovalcov, alebo všeobecný vývoj populácie – Bavorsko a Bádensko-Württembersko sú na tom po všetkých stránkach lepšie ako zvyšok republiky“, píše Die Welt.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite