Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo môže Fico prehrať

.martin Hanus .názory

Aby bolo jasné: Roberta Fica pokladám za horúceho favorita prezidentských volieb. No ani najpopulárnejší slovenský politik nemá v druhom kole istotu. Minimálne v jednom ohľade bude totiž na tom zrejme horšie ako Ivan Gašparovič, nudný víťaz z roku 2009.

S kolegom Jozefom Majchrákom sme začiatkom januára zdôvodnili, prečo vnímame Fica ako jasného favorita volieb. Pripomenuli sme okrem iného aj výsledky posledných prezidentských volieb, v ktorých mdlý držiteľ úradu Gašparovič porazil vychádzajúcu opozičnú hviezdu Ivetu Radičovú o štvrť milióna hlasov (55,53 percenta verzus 44,46 percenta). Odvtedy prešlo päť rokov, počas ktorých pravica najskôr prehajdákala príležitosť vládnuť, následne ju skolila Gorila, jej voliči sa na ňu vykašľali v predčasných voľbách a po nich sa pravica rozpadla na ďalšie atómy.

Ako potom dúfať, že by Fico mohol prehrať?

Istú nádej pre odporcov samovládnuceho Smeru poskytujú dáta zo spomínaných prezidentských volieb 2009. V prípade Radičovej sa totiž ujal mýtus, že „miliónová“ kandidátka - Radičová dostala takmer milión hlasov - dosiahla najmä vďaka mestským hlasom najvyšší možný zisk pre kandidáta protificovského Slovenska. Prijala sa interpretácia, že každého iného opozičníka by „akoby člen Smeru“ Gašparovič pokoril ešte drvivejšie. Ak by to bolo tak, Fico by mal dnes víťazstvo v podstate isté. Lenže bližší pohľad na vtedajšie volebné štatistiky Radičovej mýtus príliš nepotvrdzuje.

Je fakt, že Radičová svojho súpera zvalcovala v Bratislave, kde jej k celkovému výsledku pomohla aj nadpriemerná volebná účasť. Ale tá vôbec nemusela byť zásluhou Radičovej, zrejme iba kopírovala volebné správanie obyvateľov hlavného mesta (v Bratislave bola v posledných troch parlamentných voľbách vždy o pár percent vyššia účasť než vo zvyšku Slovenska).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite