Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kotleba sa zabáva

.marek Vagovič .názory

Keď som pred dvoma rokmi napísal článok s názvom Náckovia medzi nami, netušil som, že jeho hlavný aktér sa nám raz bude smiať do tváre. Bohužiaľ, dnes je to krutá realita: prominentného slovenského neonacistu Rastislava Rogela súd oslobodil.

Marek Vagovič

Herec a spevák skupiny Juden Mord (áno, aj takto sa u nás môžu volať kapely) Rogel čelil obžalobe z výtržníctva a propagácie fašizmu. V júli 2008 mal totiž so svojim komplicom Drahomírom Čurdom vtrhnúť do bratislavského baru Obluda, kde sa vtedy schádzali aj antifašisti. Podľa svedkov zaútočili na návštevníkov podniku, pričom na nich kričali: „Zabijeme vás, vy židovské svine, my sme Juden Mord!” Rogel ich údajne kopal, Čurda mal vytiahnuť aj nôž. 

V októbri 2011 vymeral Okresný súd Bratislava III. Rogelovi za tento incident len podmienečný trest. A to aj napriek tomu, že vminulosti ho už ten istý súd uznal vinným za ublíženie na zdraví. Rogel totiž v januári 2001 v Dunajskej Lužnej “udrel päsťou do hlavy a niekoľkokrát kopal do tela poškodeného, čím mu spôsobil zranenia s dobou liečenia asi 20 týždňov s trvalými následkami”. Sudkyňa Ľudmila Hatalová zároveň Rogela pred dvoma rokmi oslobodila spod obžaloby za propagáciu fašizmu. 

Tento týždeň sa prípad vrátil na Okresný súd Bratislava III.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite