Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Černošský prorok ekonomickej svojpomoci

.lukáš Krivošík .názory

V aktuálnom čísle .týždňa recenzujeme knihu Dennisa Kimbra Blahobyt ako voľba o černošských milionároch Ameriky. Jeden z najzaujímavejších profilov v nej patrí Samuelovi B. Fullerovi (1905-1988). Jeho myšlienky sú relevantné aj pre nás.

Lukáš Krivošík

Výzva do vlastných radov

Keď v auguste uplynulo polstoročie od legendárneho prejavu Martina Luthera Kinga „I have a dream“, venovali sme sa mu práve na tomto mieste. Teraz na Mikuláša ubehne polstoročie od prednesenia jedného menej známeho, no predsa len dôležitého černošského príhovoru. Jeho autorom bol podnikateľský magnát S. B. Fuller a zaznel pred americkým Národným združením výrobcov, ktorého bol prvým čiernym členom. Okrem iného v ňom stáli aj káravé slová do vlastných radov:

„Kdekoľvek sú ľudia, existuje pokrok. A kdekoľvek je pokrok, objavia sa problémy. Dnešným americkým domácim problémom číslo jedna je problém rasový. Je v rozpore so zákonmi prírody, aby človek stagnoval. Musí sa hýbať a napredovať, inak večný pochod pokroku spôsobí, že zaostane. Čierny muž tomuto neporozumel. Verí, že ho brzdili chýbajúce zákony o občianskych právach a nedostatok integrácie. Lenže to nie je pravda. Zato, že neurobil také pokroky ako mal, je zodpovedný skôr jeho nedostatok iniciatívy, odvahy, bezúhonnosti, oddanosti a uvážlivosti... Ak by čierny muž mal postačujúce množstvo potrebnej iniciatívnosti, odvahy a predstavivosti, mohol kontrolovať maloobchodný predaj vo svojej vlastnej komunite. Je to nedostatočné pochopenie fungovania kapitalistického systému a nie rasové bariéry, čo čierneho muža brzdí v tom, aby robil pokroky.“

(...)

„Nanešťastie, čierni veria, že v úspechu im bráni rasová bariéra, ktorá v Amerike existuje. No keby sa naučili využívať zásady všímavosti, koncentrácie, pamäte, úsudku a činu, uvedomili by si, že svet príležitostí existuje priamo v ich komunitách.“

(...)

„Čierni ľudia musia dať dohromady svoj kapitál, aby si pomohli sami... Keďže náš kapitalistický systém je súťaživým systémom, čierny človek sa musí naučiť súťažiť so svojimi blížnymi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite