Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo za mäso to jeme?

.martin Hanus .názory

Nemecké mäso dobýja svet, závratným tempom rastie jeho produkcia aj export, no Spiegel z toho nejasá a odkazuje: ľudia, už sa toľko nepchajte tým mäsom! Môj pravidelný Nemecký diár ocenia tentoraz najmä vegetariáni.

Spiegel už na titulnej obálke sľubuje odpoveď na otázku, ako mäsopriemysel pripravuje Nemcov o zdravie.

Na rozsiahlych 19 stranách (text nie je voľne dostupný) sa čitateľ  dozvie o chove prasiat či o ich zakáľaní občas aj viac než by si azda želal. Ale zaujímavejší je celkový obraz: údajne až 85 percent Nemcov zje mäso každý deň, respektíve každý deň. „Od roku 1950 sa len spotreba bravčového takmer zoštvornásobila.“

Ako rozvádza týždenník, produkcia mäsa sa tak stala jednou z najproduktívnejších oblastí agropriemyslu. Už nie je žiadnou zriedkavosťou, keď sa v maštaliach tisne 2 tisíc ošípaných či 40 tisíc kurčiat, a to všetko v mene zásady „Masse statt Klasse“ (Množstvo namiesto kvality). Aby boli tieto chovné zvieratá fit produkciu, nemeckí zverolekári im ročne vstreknú či podajú 1734 ton antibiotík (dvojnásobne viac než spotrebujú obyvatelia Nemecka). Prasiatka dostávajú už hneď po narodení akési antibiotiká dlhovekosti, pritom mnohé antibiotiká sa im neskôr podávajú iba čisto preventívne. Spiegel píše o „šialenstve antibiotík“, ktoré má vplyv aj na človeka. Zverolekári totiž predpisujú zvieratám aj prostriedky, ktoré sa používajú v ľudskej medicíne. Šíria sa tak multirezistentné zárodky ako zlatý stafylokok MRSA, ktoré spôsobujú rezistenciu voči niektorým druhom antibiotík a v nemocniciach vyvolávajú infekcie. Najviac postihnutí sú práve zverolekári, chovatelia, kŕmiči dobytka či jatkoví mäsiari, mnohí z nich prenášajú multirezistentné kmene.

Spiegel však upokojuje spotrebiteľov, že z tohto dôvodu sa ešte nemusia báť jesť mäso: v ňom síce môže byť MSRA, ale tepelným spracovaním odumrie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite