Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esemeska od Babiša

.marek Vagovič .názory

Najbohatší Slovák, ktorý možno cez víkend prekreslí českú politickú mapu, má problém. O jeho spolupráci s ŠtB totiž svedčia aj ďalšie dokumenty, ktoré sa našli v archíve Ústavu pamäti národa (ÚPN).

Marek Vagovič

To, že podnikateľ Andrej Babiš bol pred revolúciou evidovaný ako vedomý spolupracovník ŠtB, nie je žiadna novinka. O jeho minulosti ešte v roku 2008 informoval týždenník Plus 7 dní. V roku 2011 sa pridal aj český týždenník Euro, keďže miliardár Babiš sa rozhodol, že vstúpi do českej politiky. Vo februári 2012 sme sa tomu podnikateľovi venovali aj v .týždni: okrem známych faktov o jeho pôsobení za komunizmu sme sa pozreli aj na eštebákov v Babišovom bezprostrednom okolí.

A nebolo ich veru málo. Medzi jeho kolegami čí blízkymi spolupracovníkmi sme našli minimálne šesť bývalých agentov ŠtB. Donášať mal dokonca aj Babišov brat Alexander. Najnovšie zistenia ÚPN, ktoré zverejnil denník SME – že Andrej Babiš odovzdal tajným minimálne dve agentúrne správy – sú už len čerešničkou na torte. Nádejný politik sa bráni, pretože mu to môže zlomiť krk: bratia Česi totiž zvyknú byť na eštebácku minulosť citlivejší ako my Slováci.

Netrúfam si odhadnúť, ako rozhodne v prípade Babiša súd. Viem si však predstaviť, že príde vypovedať niektorý z dôstojníkov ŠtB, ktorí ho riadili a bude mu kryť chrbát tvrdením, že všetko je blud.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite