Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Auf den Mann kommt es an

.lukáš Krivošík .názory

Boli doby, kedy sa časť Slovákov vzhliadala v politických spasiteľoch. Pravica proti tomu postavila myšlienku neosobných dobre fungujúcich inštitúcií. No čoraz nástojčivejšie sa ukazuje, že na konkrétnom človeku vo funkcii predsa len záleží.

Lukáš Krivošík

Denník SME uverejnil zaujímavý rozhovor s českým novinárom Tomášom Němečkom, ktorý píše aj pre .týždeň. Jeden jeho postreh ma zaujal, pretože samému mi niečo podobné vŕta v hlave už dlhšie. Týka sa to odpovede na otázku, čím sa líšia od seba české a slovenské právne prostredie. Němeček priznáva, že inštitucionálny dizajn je na Slovensku prepracovaný a nedá sa povedať, že by naše kľúčové zákony, vytvárajúce rámec pre fungovanie právneho štátu, boli napísané vyslovene zle. Čo chýba sú veľkoformátové osobnosti, ktoré by v grunderských dobách našej demokracie nasadili morálnu i odbornú latku fungovania ústavných inštitúcií vysoko, pričom ich nasledovníci by k nim mohli vzhliadať a cítili sa ich odkazom viazaní. Myslím, že sa to netýka len súdnictva, ale tiež širšej politiky. Akoby tu existovali tri štádiá uvažovania slovenskej verejnosti o správe vecí verejných.

Charizmatické vodcovstvo

To prvé je zosobnené fenomenálnou popularitou Vladimíra Mečiara v 90. rokoch a tak trocha aj vzostupom Roberta Fica počas uplynulého desaťročia. Časť slovenskej verejnosti akoby intuitívne túžila po politickom alfa samcovi, silnom vodcovi, či otcovi národa, ktorý zjedná poriadok a zabezpečí každému spravodlivosť. Takémuto vodcovi volič podvedome pripisuje niekoľko vlastností, ktoré nie sú nepodobné vlastnostiam vľúdnych kráľov z ľudových rozprávok. Ide o všemohúcnosť (politik vyrieši všetky naše problémy za nás), vševedúcnosť (politik neomylne vie, aké riešenia sú najsprávnejšie pre národ ako celok) a napokon dobromyseľnosť (politik bude svoju moc vykonávať nesebecky a v prospech celého národa).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite