Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nezatvárajme slová do slovníkovej klietky!

.elena Akácsová .názory

Ak sa niekde píše o slovenskom jazyku, zväčša ide o kritiku ľudí, laikov i profesionálov, že hovoria nespisovne, neľúbozvučne, používajú cudzie slová namiesto našich, že kazia slovenčinu. Pritom škody na jazyku často páchajú práve títo kritici.

Elena Akácsová

Mojím pracovným nástrojom je slovo. Je mi smutno, keď čítam pomerne inteligentný text plný pravopisných chýb, ktoré by dokázal odstrániť už aj ten najjednoduchší spellchecker zabudovaný v textovom editore. Ale viac, ako hrúbky a preklepy v texte, ma vedia rozosmutniť škody, ktoré na jazyku páchajú tí, čo by ho mali rozvíjať už z titulu svojej funkcie. Autori, korektori a jazykovedci.

Sú to v prvom rade novinári, spisovatelia, scenáristi, prekladatelia, spíkri, reklamní tvorcovia, ktorí používajú obmedzený slovník, kašlú na synonymá, vôbec sa s jazykom nehrajú. Vystačia si s tou istou slovnou zásobou ako priemerní smrteľníci. Českí jazykovedci spočítali, že tí použijú len 500 rôznych slov týždenne a 4-5 tisíc za celý život, i keď poznajú význam desaťnásobku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite