Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kedy sa Fico bude báť pravice

.jaroslav Daniška .názory

Slovensko má pred sebou župné a prezidentské voľby. Ich význam je pre budúcnosť pravice veľmi dôležitý – a presne opačný.

Pravica pravdepodobne prehrá v prezidentských aj župných voľbách. Aj keď prekvapenia nemožno nikdy vylúčiť. Z pohľadu pravice však bude úspechom aj tesné druhé kolo v prezidentských voľbách a jeden, možno dvaja zvolení župani. Napriek tomu župná aj prezidentská prehra nebude žiadna tragédia. Pre krajinu je totiž niečo dôležitejšie, ako meno budúceho župana či prezidenta: podoba pravice.

Čaká nás malý volebný paradox: úspech v župných voľbách bude pravicu konzervovať v jej dnešnej podobe, úspech vo voľbách prezidentských ju môže zmeniť.

Pavol Frešo má pred župnými voľbami výbornú pozíciu. Vybudoval si silnú koalíciu a má ideálneho protikandidáta. Ak vyhrá, môže to byť najväčší úspech pre pravicu medzi parlamentnými voľbami 2012 až 2016. Ak to bude jediný úspech pravice, posilní to najmä Freša osobne, čiastočne aj SDKÚ. Netreba čakať na zázrak a už vôbec nie Dzurindove percentá, na lídra pravice dnes stačí stabilných desať percent.

Úspech SDKÚ len narastie, ak súčasne neuspeje KDH.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite