Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahraniční novinári o slovenských Rómoch

.lukáš Krivošík .názory

V dvoch pozoruhodných článkoch sa zahraniční novinári dotýkajú rómskej otázky na Slovensku. Jeden vyšiel v americkom denníku New York Times, kým druhý, oveľa zásadnejší, v nemeckom Die Welt

Lukáš Krivošík

Slovensko rezonuje v svetových médiách len zriedkavo. Každá takáto správa je malá udalosť, o ktorej zvyknú následne informovať aj médiá u nás. Denník New York Times vo štvrtok zverejnil  pomerne rozsiahly článok o oddeľovaní bielych a rómskych žiakov na základnej škole v Šarišských Michaľanoch. Kto nevie po anglicky, môže si zhrnutie z neho prečítať po slovensky na tomto mieste


Pohľad z Ameriky

Americký čitateľ môže z článku v NYT nadobudnúť dojem, že na Slovensku sa zvádza boj proti školskej segregácii, aký prebiehal v Spojených štátoch v polovici minulého storočia. Takáto interpretácia nepochybne nejedného slovenského čitateľa pobúri, rovnako ako formulácie bez kontextu o teplých obedoch pre biele a suchých stravných balíčkoch pre rómske deti. Článok v NYT sa naozaj môže javiť ako zjednodušujúci a zaujatý, no nachádzajú sa v ňom aj zásadné slová, ktoré sa žiaľ do zhrnutí slovenských médií nedostali:

„Američanka Leslie Hawkeová viac ako desaťročie pracovala v Rumunsku, aby pomohla dostať rómske deti do predškolských zariadení. Mrzí ju, že sústreďovanie sa na rasovú diskrimináciu odvracia pozornosť od žalostnej chudoby mnohých Rómov a ich odcudzenia od prevládajúcich moderných noriem, čo ona pokladá za omnoho vážnejšiu brzdu integrácie. Slečna Hawkeová hovorí, že mnohí rómski aktivisti ‚vidia všetko cez prizmu rasizmu‘, bagatelizujúc ekonomické a sociálne prekážky. Dodáva, že ‚obrovský rasizmus‘ existuje, ale ‚nie sú tu žiadne zákony Jima Crowa, ktoré by bolo potrebné prekonávať‘.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite