Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa stojí na rôznosti, nie rovnakosti

.lukáš Krivošík .názory

Téza Roberta Fica, že konkurencieschopnosť Európskej únie vo svete si vyžaduje zmazanie rozdielov medzi členskými štátmi a posilnenie nadnárodného centra, je v rozpore s piatimi storočiami európskej skúsenosti.

Lukáš Krivošík

Fico verzus Mill

Vystúpenia premiéra pred študentmi začínajú následne rezonovať v médiách pomaly rovnako ako tlačovky na Úrade vlády. Tá posledná prednáška na Paneurópskej vysokej škole si širšiu verejnú diskusiu naozaj zaslúži. Bola totiž o budúcnosti EÚ a postojoch našej vlády voči nej. Premiér vyslovil niekoľko myšlienok, s ktorými možno polemizovať. Napríklad túto:

„Ťažko môže Európska únia zaistiť vyššiu konkurencieschopnosť, ak v každom štáte budú prevládať individuálne záujmy, ak budú v každom inom štáte korporátne dane predstavovať 40 a v druhom len 16 percent. Ťažko sa zaistí konkurencieschopnosť, ak niekto má a niekto nemá euro, ak niekto buduje sociálny štát a druhý razí liberálnu cestu.“ 

Po týchto slovách sa natíska otázka, ako Európe v súťaži s Indiou alebo Čínou pomôže, ak u nás budú zarovnané mena, dane, či sociálne systémy?! Konkurencieschopnosť predsa nevyviera z vynútenej homogénnosti, ale z rozdielnosti prostredí, ktoré umožňujú experimentovať s rôznymi prístupmi v oblastiach politiky, ekonomiky, kultúry, aj vedy. Európske dejiny sú zosobnením tejto skutočnosti. Slovami britského filozofa Johna Stuarta Milla:

„Ako sa stalo, že európska rodina národov nie je nemennou, ale zdokonaľujúcou sa súčasťou ľudstva? Nespôsobila to žiadna ich mimoriadna dokonalosť, ktorá, keď sa vyskytne, je dôsledkom a nie príčinou; naopak spôsobila to pozoruhodná rozmanitosť charakterov a kultúr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite