Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na obranu Václava Klausa

.martin Hanus .názory

Jeho rozlúčka s úradom českého prezidenta nemohla byť nedôstojnejšia. Pričinil sa o to aj sám, no návrh senátorov obžalovať ho z velezrady je z ríše bláznivých. V pene dnešných dní sa stráca to najdôležitejšie: Klausovo miesto v českých dejinách nebude na lavici obžalovaných, ale na lavici víťazov. Aj spolu s Václavom Havlom.

Na začiatok si odbavme povinnú jazdu: pravdaže, jeho amnestiu ťažko obhajovať. Výpady proti Schwarzenbergovi v prezidentskej kampani boli odpudivé, vedené najmä osobnou pomstychtivosťou voči havlovskému prostrediu. Na hrade sa obklopoval už iba pätolízačmi, jeho Petr Hájek pôsobil skôr ako hovorca blázninca. Ak k tomu prirátame jeho narcistickú povahu, ktorú najmä v druhom prezidentskom období už nič nevyvažovalo a jeho obsedantný, aj posmrtný boj s Václavom Havlom, bol to v závere smutný obraz. Škoda.

No i takto končia veľkí politici. Václav Klaus bol na samom vrchole celých 23 rokov, počas ktorých rozhodujúco formoval svoju krajinu a následne urputne hájil svoje zásluhy aj omyly. Je nesporné, že ľudsky mu veľmi ublížil takzvaný sarajevský atentát v roku 1997. Klaus prišiel o pozíciu premiéra, čo niekdajším spojencom ani Havlovi a jeho „pravdoláskarom“ nikdy neodpustil. Kým pred Sarajevom mal v blízkom okolí i zaujímavých ľudí, ktorí mu dokázali protirečiť, odvtedy už nikoho takého pri sebe nezniesol. A keďže jeho samoľúbosť nekrotila ani štipka havlovskej sebairónie, postupne sa menil na karikatúru seba samého.

Mnohí politici sa však pod podobným tlakom opotrebovali omnoho skôr – napríklad náš Mikuláš Dzurinda (o 14 rokov mladší než Klaus). Alebo si ešte spomínate na nedávnu nádej českej pravice Mirka Topolánka, ktorému po troch rokoch premiérovania nadobro praskli nervy? V rovnakom veku ako Klaus a takisto s hanbou odchádzal z vrcholu i nemecký velikán Helmut Kohl, ktorý po dlhodobom pobyte v mocenskom akváriu všade šípil sprisahanie proti sebe a škandálmi ničil vlastnú stranu. Závery veľkých politických kariér bývajú často nevznešené.
No aj preto by mali dnešní hodnotitelia Klausa nájsť istú zhovievavosť – ani nie tak kvôli samotnému Klausovi ako kvôli zdravému rozumu. Pretože naznačovať, že za Klausovou dlhodobou kritikou EÚ sú akési jeho tajomné záväzky voči Rusku ešte z čias ZSSR, ako to opäť bez akýchkoľvek dôkazov prezentova

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite