Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Posledná vojna s výskytom gentlemanov

.lukáš Krivošík .názory

„To, že rešpektujem Lincolna, neznamená, že by som nebojoval pod generálom Leem“, uzavrel nedávno aj s príslovečným smajlíkom na konci jeden z mojich známych na Facebooku našu debatu o Americkej občianskej vojne.

Lukáš Krivošík

V kinách beží Spielbergov Lincoln a tento rok si Američania pripomínajú 150. výročie Proklamácie o emancipácii otrokov i Gettysburgského príhovoru. Mám rád knihy i filmy o Americkej občianskej vojne (1861-1865). Na Severe i na Juhu možno medzi vedúcimi štátnikmi, či generálmi nájsť pozoruhodné a povznášajúce charaktery. Dnes Američan z Pennsylvánie nemá problém uznať, že velitelia vojsk Konfederácie Robert E. Lee a Stonewall Jackson boli obdivuhodní muži. Rovnako ako človek z Texasu nemusí mať problém uznávať Lincolna.

Vidím to dosť podobne. Konfederácia bojovala za niektoré hodnoty, ktoré sú mi blízke – ako slobodný obchod alebo prednosť práv štátov voči federálnej vláde vo Washingtone. Tieto faktory ako príčiny vojny Severu proti Juhu sú často opomínané. Na strane druhej, otrokárstvo bolo ohavnou inštitúciou a je dobre, že s ním Sever, na čele s Lincolnom, skoncoval. O 16. prezidentovi USA Abrahamovi Lincolnovi budeme písať v novom .týždni. A zastavíme sa aj pri amerických Slovákoch, ktorí bojovali pod jeho vlajkou...

.dve polohy vojny

Americká občianska vojna bola v istom zmysle poslednou vojnou gentlemanov, v ktorej sa vo väčšej miere vyskytovalo tradičné rytierske správanie. Zároveň bola prvou masovou priemyselnou vojnou, v ktorej sa uplatnili vynálezy ako telegraf, železnica, oceľové parné lode alebo masovo vyrábané zbrane. V mnohých ohľadoch tak predznamenala hrôzy prvej svetovej vojny, či ďalších veľkých konfliktov 20. storočia.

Tú prvú polohu dobre ilustruje jedna historka, ktorú spomína český publicista a spisovateľ Leonid Křížek v knihe Americká občanská válka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite