Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Transatlantická zóna voľného obchodu? Smelo do toho!

.lukáš Krivošík .názory

Vytvorenie transatlantickej zóny voľného obchodu medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou by bolo impulzom pre obe ekonomiky a súčasne by posilnilo upadajúce postavanie Západu na svetovom trhu.

Lukáš Krivošík

Na bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove učinil americký viceprezident Joe Biden Európe takpovediac ponuku na sobáš. Alebo formulované menej poeticky: Vyslovil silnú podporu Obamovej administratívy pre vytvorenie spoločnej transatlantickej zóny voľného obchodu. „Myslím, že dokážeme prekonať naše súčasné rozdiely. Musí sa to urobiť, lebo plody takejto dohody by boli neobmedzené,“ povedal Biden štyrom stovkám účastníkov. „My potrebujeme vás, tak ako vy potrebujete nás.“

Nemeckí politici i tamojšie médiá reagovali na ponuku amerického viceprezidenta s nadšením. Kancelárka Angela Merkelová sa nechala počuť, že osobne má mimoriadny záujem na tom, aby obchodné rokovania medzi EÚ a USA konečne pokročili.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite