Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Buduj demokraciu, posilníš luzu!

.martin Hanus .názory

Aj české prezidentské voľby ukazujú, že v úsilí o lepšiu spoločnosť nepotrebujeme viac, ale menej demokracie. Áno, menej demokracie. Veď na čo iné sa mohla zvrhnúť toľko oslavovaná priama voľba inak kompetenčne celkom slabého prezidenta než na čisté ventilovanie pudov?

Sami sme to zažili pred štyrmi rokmi: Gašparovičovo okolie vymyslelo kampaň (o čo pudovejšiu, o to úspešnejšiu), ktorá prezentovala Ivetu Radičovú ako kamarátku Viktora Orbána a spojenkyňu iredentistov z SMK. Na tejto vlne parazitovala aj TV Markíza, ktorá buď chcela Radičovej vedome ublížiť, alebo ani nechcela, len moderátorke televíznych duelov Puškárovej nenapadlo nič lepšie než polovicu najsledovanejšej debaty venovať údajným autonomistickým snahám SMK. A ešte k tomu pustiť zmanipulovaný zostrih, z ktorého Radičová vyznela ako nebezpečná protitrianonská iredentistka. Nemalo to žiaden vzťah k realite, ale aspoň bola šou, televízia, drogovo závislá od peoplemetrov, sa nabažila a Zlatica Puškárová tromfla v emóciách aj Vila Rozborila. Kampaňou zmobilizovaný sever Slovenska nemohol inak než zvoliť toho majstra nudy s hriešnou minulosťou, a to všetko v dobrej viere, že tak zabránil odtrhnutiu južného Slovenska...

Čo sú pre Slovákov Maďari, sú pre Čechov Nemci a čo je pre Slovákov Trianon, to sú pre Čechov Benešove dekréty. A tak hoci obaja českí prezidentskí kandidáti prevyšujú posledných troch slovenských prezidentov intelektuálne o desať hláv, aj tam sa kampaň premenila na nacionalistické bahno, ktoré ani tu nereaguje na žiaden reálny problém. Ak sa teda neudeje malý zázrak, Miloš Zeman, hovorme mu odteraz Milouš, sa stane novým českým prezidentom - najmä vďaka tomu, že s výdatnou pomocou televíznych debát a rodiny Klausovcov vykreslil Karla Schwarzenberga ako nebezpečného sudeťáka, ktorý ohrozuje české majetky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite