Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

BA – Václav Havel – 1A1

.martin Droppa .názory

Vlani v decembri, osemnásteho, uplynul rok od smrti pána prezidenta Václava Havla. Prijali sme pozvanie na dve spomienkové podujatia, venované poslednému prezidentovi spoločného štátu Čechov a Slovákov. Prvé bolo v Bratislave, druhé v Prahe.

Zbiehajúce a prekrývajúce sa osobné spomienky na BA a na 1A1 nechcú byť porovnaním, skôr pripomenutím. Hlavné mesto / -á kultúry má človek permanentne a paralelne v hlave, nepotrebuje ohňostroje ani tribúny na to, aby v ňom kultúra „na povel vypukla“ od - do. Kultúru máme a môžeme mať KEdykoľvek, KEď si zmyslíme, KEď chceme.
Najskôr bola Bratislava. Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s A4 – nultým priestorom ponúkla Spomienku na Václava Havla v nedeľu 13. januára v „á-štvorke“. Scénické čítanie fragmentov z ôsmich textov disidenta, dramatika, politika Václava Havla, komponované s hudobným sprievodom skupiny Šramot z Čadce, réžijne pripravila autorka scenára Zuzana Šajgalíková, obsadiac do hlavných úloh Eriku Havasiovú (členku hereckého súboru Mestského divadla Žilina) a Petra Brajerčíka (člen činohry Slovenského národného divadla). Úryvky z Havlových textov lietali piestorom: dominantne, smelo, nahlas, dôrazne, podčiarkované prudkými gestami hercov, odhadzujúcich biele á-štvorky, z ktorých čítali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite