Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eštebáci medzi nami

.marek Vagovič .názory

Pred 20 rokmi začal platiť lustračný zákon. No pokým Česi sa ním aj riadili, na Slovensku sme ho ignorovali. Dnes nám vládnu komunisti na čele s Ficom, no ani Čechom zrejme nie je veľmi do smiechu.

Marek Vagovič

Spomínaný lustračný zákon bol v skutočnosti prijatý už 4. októbra 1991. Časť poslancov Federálneho zhromaždenia ČSFR však namietala jeho protiústavnosť, takže sa ním musel zaoberať federálny Ústavný súd. A ten pred dvadsiatimi rokmi – 26. novembra 1992 – vyhlásil, že zákon je až na pár drobností v poriadku. Dnes sa už na to zabúda, v skutočnosti však išlo o mimoriadne dôležitý výrok. Doslova revolučnú zmenu. Podobný zákon totiž neprijala žiadna krajina bývalej východnej Európy.  

V praxi to znamenalo, že vo funkciách v armáde, v tajnej službe, na polícii, prokuratúre či súdoch nemohli byť nielen bývalí spolupracovníci a príslušníci ŠtB, ale ani funkcionári komunistickej strany od okresu vyššie. Lustračný zákon sa zároveň vzťahoval aj na funkcie na Úrade vlády, v kancelárii parlamentu, prezidenta, Ústavného aj Najvyššieho súdu, v predsedníctve SAV, v akademických senátoch škôl, v rozhlase a televízii, ale aj v štátnej správe, v štátnych podnikoch a ich orgánoch.

No pokým v Česku sa zákon aj dôsledne uplatňoval, na Slovensku ho vtedajšie politické elity na čele s Vladimírom Mečiarom hrubo ignorovali.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite