Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je komunizmus už len výhovorka?

.lukáš Krivošík .názory

Takmer štvrťstoročie ubehlo od pádu komunistickej totality. Ukazuje sa, že určité poľutovaniahodné fenomény, ktoré sme považovali len za prechodné dedičstvo komunizmu, sú v našej spoločnosti zakorenené oveľa hlbšie, než sa pred 23 rokmi predpokladalo.

Lukáš Krivošík

Samozrejme, totalita stále vrhá na Slovensko svoj tieň v mnohých oblastiach života. Medzi obdobím pred rokom 1989 a po ňom existuje určitá kontinuita osôb i praktík. Národ sa nevymenil, len sa jeho príslušníci lepšie alebo horšie novým pomerom prispôsobili. Časť prednovembrových mocenských a spravodajských elít sa v novom režime pohodlne etablovala ako nová ekonomická elita, ktorá politiku ovplyvňuje a čiastočne z nej aj žije. To všetko je pravda.

Rovnako je pravda, že štyridsať rokov komunistickej totality a centrálneho plánovania opotrebovalo kapitál krajiny. A to nielen v jeho bezprostrednej, hmatateľnej, fyzickej podobe, ale aj v subtílnejších významoch tohto slova. Oveľa horšie ako zastarané strojové vybavenie fabrík, či ošarpané priečelia budov bolo potláčanie rozvoja ľudského, sociálneho, kultúrneho a morálneho kapitálu Slovenska komunistami. Vezmime si len, koľkým šikovným sľubným tvorivým ľuďom, ktorí mohli budovať krajinu, bola počas tých rokov znemožnená sebarealizácia, zodpovedajúca ich talentom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite