Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kladivo na mafiu

.marek Vagovič .názory

Odkedy je vo funkcii, skorumpovaní českí politici nemôžu pokojne spávať. Jej podriadení prestali piť, začali chodiť viac do terénu a otvárať jednu veľkú kauzu za druhou. Najviac ju preslávilo zadržanie Davida Ratha, no ide tvrdo po krku aj mafii a bielym golierom. Vrchná štátna zástupkyňa v Prahe Lenka Bradáčová.

Marek Vagovič

Lenka Bradáčová je dnes v českej justícii oprávnene hviezdou. Za krátky čas si totiž dokázala získať sympatie médií aj širokej verejnosti. Hlavným dôvodom bolo zrejme zadržanie exposlanca Davida Ratha, ktorý mal v krabici od vína sedemmiliónový úplatok. Štátne zastupiteľstvo pod jej vedením začalo stíhať aj Marka Dalíka (poradcu expremiéra Topolánka z ODS) či bývalú ministerku obrany Vlastu Parkanovú z TOP 09. Bradáčová je dnes jednoducho kladivom, ktoré rozbíja dlhoročné väzby medzi skorumpovanými českými politikmi a mafiou v bielych golieroch.

Politici a ich kmotri sú z nej nervózni, posielajú jej odkazy a hovoria, že ohrozuje ich systém, založený na úplatkoch a klientelizme. Rozruch spôsobila aj razanciou, s akou mení zatuchnuté pomery v českej justícii. Až donedávna sedeli štátni zástupcovia (obdoba našich prokurátorov) väčšinu dňa vo svojich kanceláriách, pričom mnohí z nich si krátili čas popíjaním alkoholu. Žiadne výjazdy do terénu, respektíve aktívna spolupráca s policajtmi pri vyšetrovaní jednotlivých káuz. A tak to aj vyzeralo – dvadsať rokov sa im nepodarilo usvedčiť nikoho dôležitého.

Dnes je vďaka reformám a odvahe Lenky Bradáčovej všetko inak: jej podriadení majú voľné ruky, takže začali otvárať aj dávno zabudnuté kauzy, ktoré im roky ležali v šuplíkoch. Bradáčová trochu pripomína Jaroslava Spišiaka, na rozdiel od neho má však výhodu v tom, že má podporu aj medzi svojimi kolegami – štátnymi zástupcami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite