Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ľudí nepodplatíte, aby mali deti

.lukáš Krivošík .názory

Je skeptický voči zmysluplnosti pokusov zvyšovať pôrodnosť rôznymi štátnymi príspevkami na deti. Dlhodobý zvrat v znepokojujúcich demografických trendoch by mohla priniesť najmä zmena myslenia a priorít ľudí. Americký ekonóm, Nicholas Eberstadt.

Lukáš Krivošík

Vy ste vraj zamladi boli marxista. Dnes ste kresťan a pracujete ako ekonóm v pravicovom think tanku. Ako ste dospeli k tejto zmene?

V 70. rokoch, keď som študoval na vysokej škole, bolo módne byť marxistom. Nemôžem tvrdiť, že v tom nebol aj kus snobstva. Avšak intelektuálne som sa tomu svetonázoru následne čoraz viac vzďaľoval pretože som sa opakovane potkýnal o fakty, ktoré boli v rozpore s marxistickým učením. Uvedomil som si, že buď musím nájsť nové fakty alebo si osvojiť nové názory.

Čiže žiadne náhle osvietenie počas cesty do Damasku?

Nič také. Skôr išlo o postupný proces rekalibrácie. Trvalo to však dlho.   

Jednou z oblastí, ktorou sa zaoberáte, je demografia. Čo empirické dáta hovoria o pokusoch riešiť demografickú krízu sociálnou a rodinnou politikou, prípadne vyššími rodičovskými príspevkami?

Empirické dáta sú podľa mňa veľmi silné v jednom aspekte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite