Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diár: nový Lipšic, blbosť roka a nemecký Batman

.martin Hanus .názory

Uplynulé dni priniesli menší zvrat na slovenskej politickej scéne a veľký zvrat v eurozóne, ktorá čaká aj na to, čo sa udeje v stredu v Nemecku. A takisto priniesli jednu dobrú správu: zdá sa, že veselá idea eurokomisárky Viviane Redingovej pôjde k ľadu.

Ale začnime krátko s hokejom a KHL v Bratislave. Objavujú sa totiž názory, že príchod KHL na Slovensko je vlastne príchodom Gazpromu, pred ktorým sa treba mať na pozore. Iste, pre slovenský hokej by bolo azda najlepšie, keby aspoň štyri naše hokejové mužstvá hrali v spoločnej česko-slovenskej lige – lenže Česi o to nestáli. Slovan v KHL je v takejto situácii dobrou voľbou. Nielen preto, že v Bratislave si kupujú na hokej lístky ľudia, ktorým by to predtým ani nenapadlo. Má to aj nemalý celoslovenský bonus: ďalší mladí hráči budú hrať týždeň čo týždeň s mužstvami, ktoré by obstáli aj v NHL.     

.lipšicov ľud
Nová väčšina Daniela Lipšica si pri štarte určite nezaslúži zatratenie. Stačí sa pozrieť navôkol: líder KDH je nevzkriesiteľný, nový šéf SDKÚ zatiaľ nevystúpil z tieňa svojho „župana“, Richarda Sulíka fascinujú už len eurotémy a Igor Matovič od jari nevie, ako zaujať. Najviac energie a sebavedomia tak v týchto týždňoch sála z 39-ročného absolventa Harvardu. Trochu horšie je to však s programom: jeho najrevolučnejšie návrhy sú nielen čudné, ale Slováka sotva chytia za srdce. Nový volebný systém, v ktorom by ľudia aspoň polovicu poslancov volili v jednomandátových obvodoch? Keby sme takto volili v marci 2012, Fico má dnes pohodlnú ústavnú väčšinu. A keby tento model existoval v roku 2002, žiadna druhá reformná Dzurindova vláda by nevznikla.
Ľudové voľby sudcov a prokurátorov? Niežeby to bola úplne scestná idea, ale hlavný Lipšicov argument je nepresvedčivý. Vraj ľudia by určite nezvolili do vedenia Najvyššieho súdu či Generálnej prokuratúry také zlé persóny než sú tam dnes. Ale to isté v súčasnosti platí aj o Súdnej rade a parlamente – už môžu zvoliť len lepších. Navyše, symbolom novej justičnej éry je kultivovaný kariérista Borec, nie pomstychtivý paranoik Harabin.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite