Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo oslavujem prvého septembra

.jaroslav Daniška .názory

Slovenská štátnosť to nemá jednoduché. Vznik štátu a prijatie základného zákona štátu sa spája s Vladimírom Mečiarom. A predsa je čo oslavovať.

Slovenská štátnosť to nemá jednoduché. Vznik štátu v roku 1993 sa spája s Vladimírom Mečiarom, ktorý mal na budúcnosť štátu - ešte pár mesiacov predtým vo volebnej kampani - šesť rôznych názorov.

HZDS nedokázalo v ďalších rokoch štát budovať, skôr sa zdalo, že ho chcú vlastniť. A sprivatizovať.

Vladimír Mečiar nedokázal novému štátu vložiť žiadnu zakladateľskú ideu, nedokázal vybudovať žiaden zakladateľský mýtus, žiaden panteón, pomenovať žiaden hlbší zmysel a étos. Mečiar bol plochý človek, ktorý nemal zmysel pre dejiny, ani dobu. Preto, a tiež pre zločiny, ktoré sa s jeho vládou spájajú, nebude jeho meno nikdy v budúcnosti patriť k uctievaným, ani dejinami rešpektovaným menám. Mečiar nedokázal byť ani zlomkom toho, čím boli pre Čechov Havel s Klausom.

Slovenská štátnosť však znamená viac, ako znamenajú tí, ktorí boli v roku 1993 pri moci. Dnešné Slovensko je príkladom, že neplatí Masarykova veta, že štát sa udržuje tými prostriedkami, akými bol založený.

Slovenský štát síce založil Mečiar, ale budovali ho Čarnogurský a Dzurinda, Mikloš a Mikloško ale aj Fico a Langoš a Bugár s prezidentom Kováčom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite