Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Psy a ľudia

.martin Droppa .názory

„Pes je jako člověk,“ píše Jiří Marek vo výbornej tridsaťročnej knižke Psí hvězda Sírius aneb láskyplné vyprávěnky o psech: „civilizace z něho učinila to, čím je.“



Je to kniha malého rozsahu, zato s veľkým obsahom. Myslím si, že každý, kto uvažuje o chove psa, mal by si ju prečítať.


V tomto .týždni kolegovia Martin Hanus a Andrej Bán zverejnili poctivú, rozsiahlu reportáž o problematike útokov a agresivity niektorých psov. Deň pred jej vyjdením som sedel na lúke letiska nad Spišskou Novou Vsou, obdivujúc športové výkony pitbullteriérov (reportáž z Pitbull Show 2012 bude v budúcom .týždni). Včera som v novinách čítal, že psy vybehli z brány svojho dvora, zaútočili na okoloidúceho malého psíka a roztrhali ho. V článku nechýbalo varovné zvolanie – majiteľ vlčiakov kŕmil surovým mäsom! Viem si to predstaviť, väčšina z bulvárnej čitateľskej verejnosti si vzápätí skonštruuje v hlave predstavu, hraničiacu s istotou, že psy, kŕmené surovým mäsom, určite sú a budú agresívne. Ďalší predsudok je na svete. Na beštiu v uniforme, vrieskajúcu na zjazdoch státisícov v Norimbergu, na toho vegetariána, nefajčiara a alkoholu sa strániaceho Adolfa, si určite pri čítaní správičky málokto spomenul.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite